30 juni 14

Dierproeven: meer dan een dier per minuut dat lijdt, gebruikt en gedood wordt.

Afdrukken E-mail

Naar jaarlijkse gewoonte maakte het ministerie van Volksgezondheid het aantal gebruikte proefdieren in Belgische laboratoria bekend. (*)

In 2013 zijn 626.742 proefdieren gebruikt in de 356 erkende laboratoria in België. Dat is een stijging van 4,29 procent tegenover het jaar voordien, zo blijkt uit de statistieken van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De stijging ligt vooral aan het feit dat er meer cavia's zijn gebruikt. Behalve cavia's zijn er zijn ook iets meer honden gebruikt, voornamelijk in klinische studies. Dit maakt dat België als klein Europees land nog steeds in de Europese top 6 van grootgebruikers van proefdieren staat. We laten enkel het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland voor ons.

ADC-voorzitter Danny Flies :

'In alle stilte heeft de dienst die moet 'waken' over dierproeven in België deze jaarlijkse cijfers bekend gemaakt. 626.742 dieren werden gebruikt! Dat is meer dan een dier per minuut dat lijdt, gebruikt en gedood wordt. Zijn dat geen cijfers om boos en triest over te worden? Niemand met een greintje mededogen kan toch onberoerd blijven bij al dit dierenleed.'

(*) http://www.health.belgium.be/eportal/AnimalsandPlants/19096860_NL?backNode=83#.U7Eqkvl_ufk

word lid van ADC