NOTOX AAST OP REACH OPDRACHTEN

REACH staat voor Registratie, Evaluatie en Autorisatie van CHemicaliën. Deze nieuwe verordening vervangt zestig bestaande verordeningen en richtlijnen op het gebied van chemische stoffen. Binnen deze verordening moeten 30.000 stoffen opnieuw getest worden, waarvan 10.000 uitgebreid. Doel van de verordening is om van chemische ingrediënten de veiligheid voor mens, milieu en dier vast te stellen. De uitvoering van deze Verordening gaat in totaal 11 jaar duren en zal naar schatting aan 8 miljoen proefdieren extra het leven gaan kosten. Bedrijven als Notox, Huntingdon Life Sciences, RCC Harlan en Covance staan te springen om deze opdrachten binnen te halen.

Klik hier voor de brochure van Notox.

In 2007 kreeg Marcel van Engelen van de Pers nog een rondleiding bij "een dierproefcentrum dat niet bij naam in de krant wil". De Anti Dierproeven Coalitie wist om welk bedrijf het ging: Notox uit Den Bosch. Op een uithoek van een industrie terrein zitten 160 beagles en duizenden knaagdieren opgesloten en zullen dienen als testmateriaal voor de industrie.

"Radio 3 staat er aan en kinderfoto’s sieren de muren. De medewerkers brengen de dieren onder narcose, zetten een kapje op de mond om het leven definitief te beëindigen, leggen de dieren daarna op een snijtafel, knippen het open en halen de organen eruit. Die worden bestudeerd, gewogen, en in een potje op sterk water gezet, opdat de patholoog de organen later nog eens kan onderzoeken. De bebloede, opengeknipte omhulsels - kadavers kun je het niet meer noemen - stapelen zich op in een afvalbakje. Slik.‘Daar wen je aan’, zegt een medewerker. ‘Je moet ook voor ogen houden waarom dit wordt gedaan.’
Notox, Den Bosch.

Klik hier voor het artikel uit de Pers.

Vrijdag 1 februari zal de Anti Dierproeven Coalitie opnieuw protesteren bij de poorten van Notox. De actiedag is opgedragen aan Jill Phipps die op 1 februari 1995 stierf onder de banden van een veetransportwagen. Jill blokkeerde samen met haar moeder en mede actievoerders de transportwagen, die niet stopte maar doorreed.
http://www.jillphipps.org.uk/

Datum; 1 februari 2008
Tijd: 15.00 tot 19.00
Waar: Notox, Hambakenwetering 7, Den Bosch

 

 

foto's. Notox, Den Bosch