Medisch onderzoekers Massachusetts (VS) ontvangen donaties van Philip Morris

31 Maart 2008 The Boston Globe, VS

BOSTON - Philip Morris USA, de grootste sigarettenfabrikant in Amerika, heeft miljoenen dollars als giften geschonken aan wetenschappers in verschillende universiteiten in de staat Massachusetts, om daarmee onderzoek te steunen naar ziektes die gerelateerd zijn aan roken.

Het bedrijf stelt zich niet te willen bemoeien met onderzoeken en onderzoekers zijn verplicht om de bronnen van donaties te onthullen. Critici echter beweren dat iedere link met tabaksfabrikanten effect heeft op het werk van onderzoekers.

‘Het aannemen van geld van de tabaksindustrie om wetenschappelijk onderzoek te kunnen verrichten is als het aannemen van maffiageld door een Officier van Justitie om onderzoek te kunnen doen naar misdrijven.’, aldus Gregory Connolly, voormalig directeur van het ‘Massachusetts Tobacco Control Program’.

David Sylvia, een van de woordvoerders van Philip Morris, zegt dat sinds 2000 al donaties zijn geschonken aan de Universiteit van Boston, de Harvard Universiteit, het Massachusetts Technologie Instituut en de Universiteit van Massachusetts. Volgens hem is voor zijn bedrijf onderzoek naar tabaks-gerelateerde ziektes een van de speerpunten. ‘Het is duidelijk dat een sigaret een product is dat verslavend is en ernstige ziektes veroorzaakt.’, aldus Sylvia tegenover The Boston Globe. ‘Ons doel is om te proberen de door sigaretten veroorzaakte ziektes te reduceren.’

Dr. Karen Antman, ‘provost’ van de Medische Opleiding van de Universiteit van Boston, zei in een verklaring dat het instituut de afgelopen tien jaren bijna vier miljoen dollar heeft ontvangen als onderzoeks-donaties van Philip Morris. Het was het studentenblad ‘The Daily Free Press’ van de Universiteit van Boston, dat vorige week voor het eerst publiceerde over de giften van Philip Morris.

‘Wij streven naar de hoogst ethische manier van onderzoek en streven naar het zoeken van fondsen bij uiteenlopende bronnen om ongelimiteerd medisch onderzoek te kunnen doen.’, aldus Antman in de verklaring.

Onderzoekers aan de Medische Opleiding van de Harvard Universiteit werden in 2004 al verzocht om geen gelden meer aan te vragen bij de tabaksindustrie, aldus een verklaring van de universiteit. Onderzoekers die op dat moment hun werk konden verrichten met al ontvangen gelden, kregen toestemming hun werkzaamheden af te ronden.

Een woordvoerder van de Medische Opleiding van de Massachusetts Universiteit verklaarde tegenover The Globe dat op dit moment de opleiding geen enkel onderzoek doet dat gefinancierd is door de tabaksindustrie. Het ontving niet meer dan 2 miljoen dollar uit een totaal van 1.3 miljard dollar aan donaties dat in de afgelopen tien jaren door sigarettenfabrikanten werd ontvangen.

Aanstaande vrijdag 25 april zal de Anti Dierproeven Coalitie opnieuw demonstreren bij het dierproefcentrum van Philip Morris in Leuven.

Klik hier voor de actie agenda.