ANTI DIERPROEVEN COALITIE START CAMPAGNE
TEGEN APENEXPORT NEPAL

- Opgedragen aan Jill Phipps -

Vrijdag 1 februari - Vandaag stond de Anti Dierproeven Coalitie weer klaar om haar stem te laten horen voor de dieren die dagelijks lijden en sterven in dierproefcentra over de hele wereld. We begonnen de dag bij GlaxoSmithKline in Zeist. GSK is één van de grootste klanten van Huntingdon Life Sciences, en beschikt daarnaast nog eens over zeventien eigen dierproefcentra waarin ze dieren martelen en doden voor hun zogenaamde medicijnen. Met ongeveer vijfentwintig activisten confronteerden we de medewerkers op weg naar hun werk, en lieten we hen duidelijk merken hoe we over hen en hun praktijken denken. Zoals altijd waren ook nu weer de medewerkers een toonbeeld van lafheid, en wisten ze niet hoe snel ze het terrein op moesten komen. Zolang GSK zaken doet met HLS en dieren martelt in hun eigen laboratoria zullen wij er echter staan om ze hiermee te confronteren.

Na Glaxo was het de beurt aan het consulaat van Nepal in Amsterdam, waarmee we het startschot gaven aan een nieuwe campagne. Nepal exporteert sinds kort apen bestemd voor vivisectie naar dierproefcentra in de V.S. Deze apen worden gevangen in het wild om vervolgens in kleine kooien hun transport naar Amerika af te wachten. Eenmaal daar aangekomen wacht hen een lange lijdensweg van gevangenschap en pijn, waarna ze uiteindelijk afgemaakt zullen worden. Dit alles gebeurt in naam van de medische vooruitgang, maar is niets meer dan een manier voor bedrijven om snel en makkelijk geld te verdienen en foute medicijnen op de markt te brengen. Wij zijn meteen begonnen met een nieuwe campagne om er voor te zorgen dat Nepal niet de kans krijgt om haar export van apen uit te breiden. Luid en duidelijk stonden we een uur lang voor het consulaat, en werd de buurt geïnformeerd over de smerige praktijken waar Nepal zich schuldig aan maakt. Deze demonstratie was nog maar het begin, en zal gevolgd worden door vele anderen demonstraties in binnen- en buitenland.

Als laatste was het de beurt aan het commerciële dierproefcentrum Notox in Den Bosch. Ook hier voerde lafheid weer de boventoon, aangezien het overgrote deel van de werknemers al naar huis was gestuurd in verband met onze demonstratie. De weinige werknemers die wel nog aanwezig waren verscholen zich achter geblindeerde ramen in een vrijwel leeg gebouw. Eén van hen was zelfs te laf om het licht aan te doen in zijn kantoortje, maar was wel mans genoeg om even denegrerend te zwaaien toen we hem hadden gespot. Typisch hoe dierenbeulen altijd een grote mond hebben als ze veilig achter gesloten hekken in hun gebouw zitten, maar ondertussen te laf zijn om de confrontatie één op één aan te gaan. Notox, jullie kunnen onze demonstraties niet altijd blijven ontlopen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat we oog in oog staan met jullie, en hoe langer jullie ons blijven ontlopen hoe kwader we worden. Jezelf verschuilen voor ons zal jullie dan ook niet helpen Notox, zolang er beagles en andere dieren gebruikt worden in walgelijke experimenten zullen wij er zijn om voor ze op te komen.