ACTIEDAG VOOR DE DIEREN

Om 08.00 stonden we opnieuw bij farmaceut GlaxoSmithKline (GSK). GSK is een grote opdrachtgever van Europa's grootste gruwellaboratorium Huntingdon Life Sciences.

Zesmaal is HLS ontmaskerd als een lab waar dieren niet veilig zijn: Ik zag collega's de honden bij het nekvel pakken en tegen ze schreeuwen en schelden. Of ze werden heen en weer gegooid, zelfs geslagen... Een kleine reu had wratten in haar neus en op haar poten. Alles wat ik te horen kreeg was: "Oh, ze wordt volgende week toch afgemaakt, het maakt niet uit." Aldus het ooggetuigenverslag van een voormalig medewerkster.

GSK heeft er geen enkele moeite mee om miljoenen euro's over te maken op de rekening van HLS. Als tegenprestatie zal HLS op bestelling dieren vergiftigen. De Anti Dierproeven Coalitie ondersteunt de internationale campagne voor sluiting van HLS en demonstreerde opnieuw bij de GSK vestiging in Zeist. Elke medewerker die naar binnen reed werd geconfronteerd met deze weerzinwekkende praktijken.

Om 11.30 kwamen we aan op de Kreuzelweg in Horst. Proefdierfokkerij Harlan zit hier verscholen achter de bosjes, hoge hekken en prikkeldraad. In serene rust en anonimiteit worden in twee schuren muizen, ratten, cavia's en konijnen gefokt voor dierproefcentra. Vandaag was alles anders. Een legertje journalisten, gewapend met videocamera, bloknoot en fototoestel legden ons protest vast en de kritiek op de rol van Harlan in het Sciencelink project. Tot 14.00 stonden we, leuzen schreeuwend, voor de ingang van Harlan. De fokkerij was potdicht en geen medewerkers die de confrontatie aandurfden. Ook geen anonieme bestelbusjes die de dieren rondreden naar laboratoria in Nederland en ver daarbuiten.

Het succes van onze campagne en de vele media aandacht zal het project Sciencelink geen goed doen. Toch zal de Anti Dierproeven Coalitie niet achterover leunen zolang Sciencelink niet van tafel is geveegd. "Deal with Sciencelink, deal with us", is dan ook onze insteek.

Om half 4 kwamen we aan in Arnhem om te protesteren bij een andere belangrijke opdrachtgever van HLS. Novartis heeft in het verleden testen laten uitvoeren op bavianen in Huntingdon Life Sciences. Vandaag de dag koopt Novartis nog steeds testresultaten bij HLS. In ruil voor een zak geld worden dieren opgeofferd en de gewenste testresultaten geleverd. 500 dieren zijn dagelijks het slachtoffer in de laboratoria van HLS.

De Novartis medewerkers waren niet happig om het parkeerterrein te verlaten. Door een haag van woedende activisten manoeuvreren is ook geen pretje. "Bloed, bloed, bloed aan je handen" schreeuwden de activisten naar de boosdoeners. Sommige van de Novartis medewerkers konden het dan ook niet laten om flink het gas in te trappen. Deze struisvogelpolitiek zal enkel leiden tot meer gedreven protesten van onze kant. Zolang beaglepups in HLS door elkaar geschud en in het gezicht geslagen worden, zal de Anti Dierproeven Coalitie op de barricade staan, tot de laatste kooi leeg is...

 

>>> De aankomende actiedagen vinden plaats op de vrijdagen 1 en 15 februari, oa bij proefdierfokker Harlan, proefdiercentrum Notox, proefdierhandelaar Hartelust en bij de opdrachtgevers van Huntingdon Life Sciences: GSK en Novartis. Meer informatie volgt spoedig op onze actie agenda.