FARMA BEDRIJVEN IN DE FOUT

Een officieel onderzoek door de Franse autoriteiten is van start gegaan tegen twee managers van medicijn ontwikkelaars GlaxoSmithKline en Sanofi Pasteur. Een tweede onderzoek naar moord is ook geopend tegen Sanofi Pasteur MSD.

De onderzoeken zijn een antwoord op beschuldigingen dat de bedrijven gefaald hebben volledige openheid te geven over de bijwerkingen van een medicijn tegen hepatitis B dat gebruikt werd tussen 1994 en 1998. Deze bijwerkingen werden mogelijk over het hoofd gezien tijdens de experimenten op dieren.

Tegenwoordig heeft tweederde van de Franse bevolking, en bijna alle pasgeboren babies, een hepatitus B inenting gekregen. De inentingscampagne werd stopgezet nadat er bezorgdheid ontstond over de bijwerkingen die deze inenting zou veroorzaken.

Dertig personen, inclusief de families van vijf mensen die stierven na de inenting, hebben een rechtzaak aangespannen tegen de ontwikkelaars van dit medicijn.

Het lijkt eindelijk zover te zijn dat medicijn ontwikkelaars verantwoordelijk gehouden gaan worden voor het geven van deze gevaarlijke inenting aan pasgeborenen.

Zowel Glaxo SmithKline als Sanofi Pasteur liggen ook nog eens onder druk van dieren activisten door het uitbesteden van opdrachten aan het dierproefcentrum Huntingdon Life Sciences.

Pasgeborenen

Hepatitus B krijgt een mens niet zomaar. Er moet in bijna alle gevallen sprake zijn geweest van de overdracht van bloed of het hebben van seksueel contact met een drager van het hepatitus B virus. Daarom zijn drugsgebruikers en mensen die veel verschillende sekspartners hebben ook de grootste risicogroep.
Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor een pasgeborene met dit virus besmet te zijn, of de moeder moet al besmet zijn.

Verder is de duur van de immuniteit door een inenting kort, en tussen de 30 to 50 procent van de personen die zijn ingeënt verliezen de antistoffen die zijn aangemaakt binnen zeven jaar.

Tot 60 procent van de mensen die in het eerste geval reageren op de inentingen zullen hun antistoffen binnen 12 jaar kwijt zijn. Dat betekent dus dat de pasgeborenen tegen de tijd dat ze oud genoeg zijn zich in situaties te bevinden waarin ze deze ziekte kunnen oplopen geen profijt meer zullen hebben van de inenting.

Het centrale zenuwstelsel van een pasgeborene is buitengewoon gevoelig voor giftige stoffen. Dit is één van de redenen waarom de hepatitis B inenting zo’n groot probleem is. Als het in een later stadium in het leven werd gegeven, zoals in sommige landen al gebeurt, zou de inenting minder problemen met zich meebrengen.

Toch wordt het vaccin tegen hepatitus B nog steeds in verband gebracht met ontelbare bijwerkingen, zoals een vergrote kans op Multiple Sclerosis en reumatische klachten.