Produkt van Bayer zorgt voor doden

Opnieuw zorgt een produkt van een farmaceutisch bedrijf voor dodelijke bijwerkingen. Antibioticum Avelox wordt jaarlijks aan tienduizenden patiënten voorgeschreven en is al sinds 2000 op de markt verkrijgbaar. In het buitenland werd in totaal bij dertien patiënten een verband gevonden tussen hun overlijden en het gebruik van Avelox. Bij het grootste deel van de overledenen ontstond een fatale leverbeschadiging. Bij een kleiner aantal patiënten ontwikkelde zich blaasvormige huidreacties die uiteindelijk een dodelijke afloop hadden.

Volgens het Bijwerkingencentrum Lareb sterven er elke dag 10 mensen aan de bijwerkingen van medicijnen. Lang niet altijd worden bijwerkingen geregistreerd als oorzaak van overlijden. Bij patiënten die de pijnstiller Vioxx gebruikten en kwamen te overlijden door een bijwerking, is in veel gevallen een hartaanval of beroerte als doodsoorzaak vastgelegd.

Avelox uitgebreid getest op dieren
Honden, apen en ratten werden ingezet om de giftigheid van Avelox te testen. Testtubes werden in de bekken ingebracht en de dieren kregen grote hoeveelheden stoffen toegediend. Deze studies hadden lange looptijden, een studie duurde zelfs 6 maanden. Dit soort testen wordt vaak uitbesteed aan dierproefcentra als Huntingdon Life Sciences en Covance. Resultaten op dieren zijn niet te vertalen naar mensen met alle gevolgen van dien. Pas wanneer een produkt langdurig op de markt is kunnen de eventuele gevolgen zoals dodelijke bijwerkingen zichtbaar worden. Intussen sterven jaarlijks 250 miljoen dieren in laboratoria.

De Anti Dierproeven Coalitie demonstreerde in 2007 bij de Bayer vestigingen in Brussel en Mijdrecht vanwege het gebruik van proefdieren. Keer op keer wordt het failliet van dierproeven aangetoond op ethische en wetenschappelijke gronden. Bedrijven zoals Bayer blijven dieren gebruiken om hun produkten zo snel mogelijk in de markt te kunnen zetten. De financiële belangen en de nakende concurrentie van collega farmareuzen zijn enorm. In 2007 verdiende Bayer alleen al 400 miljoen euro met de verkoop van Avelox op de Amerikaanse markt.

 

 


Protest bij Bayer in Brussel