Buizen in varkens is diervriendelijke maatregel

Minister Klink praat recht wat krom is

Na aanleiding van de Netwerk reportage 'Ons dagelijks brood' stelde de Partij voor de Dieren vragen over het gebruik van varkens in onderzoek naar o.a. vetzucht. In Lelystad wordt naast deze belachelijke testen ook onderzoek gedaan op duizenden dieren voor o.a. de voedings-industrie en bio-industrie.

Deze week gaf Ab Klink, Minister van Volksgezondheid, antwoorden op de vragen en werd weer eens pijnlijk duidelijk hoe deze regering over dieren denkt.

Esther Ouwehand stelde de zeer terechte vraag: Wat is uw mening over de omstreden dierproeven met varkens, waarbij onderzoek wordt gedaan naar menselijke vetzucht door middel van het ongezond voeren van varkens waarbij slangen en buizen in het lichaam zijn aangebracht?

Ab Klink:

"Het bedoelde onderzoek richt zich op gezondheidsproblemen die bij diabetes en hart- en vaatziekten ontstaan. Overgewicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes en hart- en vaatziekten. Catheters en canules zijn aangebracht in de varkens om darminhoud (al dan niet verteerde componenten uit de voeding) en bloed te verzamelen zonder dat de varkens vastgehouden hoeven te worden. Daarnaast hoeven bloedvaten niet iedere keer aangeprikt te worden zodat het verzamelen van bloed geen stress oplevert. Verzamelen van darminhoud gaat niet zonder een darmcanule, omdat de darm aan de buitenkant van het dier niet te benaderen is."

Esther Ouwehand:

Hoe beoordeelt u de opmerking van de Wageningse wetenschappers dat de varkens `geen last hebben' van de slangen en buizen in hun lijf? Kunt u uiteenzetten waar deze uitspraak op is gebaseerd?

Ab Klink:
"Gekozen is voor onderzoeksmethoden die zo min mogelijk belastend zijn."

De Anti Dierproeven Coalitie zal nooit akkoord gaan met het pijnigen van dieren. De acties bij de Animal Sciences Group in lelystad zullen zeker een vervolg krijgen.

Klik hier voor beelden van de testen op varkens in Lelystad.


Animal Sciences Group Lelystad vanuit de lucht.