Sluimerende controverse op Universiteit Californië, Los Angeles (UCLA)

Universiteit accepteert geld van tabaksgigant Philip Morris voor een driejarige studie naar nicotineverslaving. Tieners en apen vormen onderdeel van het onderzoek.

Een recept voor een academische controverse: In de eerste plaats zoek een paar dozijn hardnekkige jonge rokers vanaf 14 jaar en bestudeer hun hersenen met hightech scans. Ten tweede, stop apen vol met vloeibare nicotine en dood vervolgens tenminste zes van deze dieren om hun hersenen te onderzoeken. Ten derde, accepteer $6 miljoen van tabaksgigant Philip Morris om dit alles te kunnen bekostigen. Tot slot, voer het project uit in een ongebruikelijke geheimzinnigheid.

Op de UCLA volgt een groep onderzoekers deze formule om een doorbraak te kunnen bewerkstelligen in een studie naar verslaving. Tot heden hebben de onderzoekers bewezen dat de onderwerpen dierproeven en door de tabaksindustrie gefinancierd onderzoek tot de meeste discussies en geschillen leiden op de campus van de universiteit.

Volgens UCLA-professor Edythe London, de wetenschapper die het driejarig onderzoek leidt, kan het onderzoek leiden tot de ontdekking van nieuwe manieren om mensen te helpen te stoppen met roken en tot vernieuwende behandelingen voor andere vormen van verslaving. “Wij doen dit, omdat we werkelijk levens willen redden.”, aldus London. “Ik ben echt trots op onze werkzaamheden. We hebben een goede staat van dienst wat betreft onze bijdragen aan de wetenschap en nu werken we aan het probleem van nicotineverslaving.”

Tegelijkertijd ontvangt Philip Morris voor zijn rol in het onderzoek felle en scherpe kritiek van anti-rokers. Zij geloven niet dat het bedrijf mensen wil helpen om te stoppen met roken en zij plaatsen een groot vraagteken bij het onderzoek op hersenen van tieners en apen en bij de vraag of dat onderzoek zal bijdragen aan het ontwikkelen van een nog meer verslavende sigaret. “Het is werkelijk stuitend dat in deze tijd een universiteit werkt aan een geheim onderzoek op hersenen van tieners voor de tabaksindustrie.”, zegt Matt Meyers van de Campagne voor Tabaks-Vrije Kinderen in Washington, DC. “Er komen fundamentele vragen boven over de integriteit, eerlijkheid en openheid van wat voor onderzoeken dan ook binnen de Universiteit van Californië.”

Volgens London heeft Philip Morris geen andere betrokkenheid in het onderzoek. De suggestie dat het bedrijf de uitkomsten van het onderzoek wil gebruiken om sigaretten meer verslavend te maken is volgens haar “krankzinnig”. “Dat hebben we zelfs niet overwogen.”, aldus London. “De vertegenwoordigers van Philip Morris waren zeer oprecht.

Volgens Roberto Peccei, vice-voorzitter voor onderzoeksactiviteiten op de UCLA, waren de motieven van Philip Morris immaterieel. “Ik heb geen idee waarom Philip Morris besloten heeft om dit anti-roken onderzoek te financieren, maar ze doen het.”, aldus Peccei. “Zo lang wij niet het gevoel hebben dat we in de weg worden gezeten in het onderzoek en dat het onderzoek plaatsvindt met de beste bedoelingen, dan is het niet van belang wat er omgaat in het hoofd van de geldschieter.” Critici zeggen echter dat het UCLA-onderzoek Philip Morris de mogelijkheid biedt om onderzoek op volwassenen te kunnen laten uitvoeren dat tot ophef zou leiden als het bedrijf het onderzoek in eigen laboratoria zou laten plaatsvinden.

“Edythe is een heel goede onderzoekster en eerlijk gezegd ben ik geschokt dat ze geld accepteert van Philip Morris.”, zegt Michael Cummings, een senior onderzoeker in het Rosewell Park Kanker Instituut in Buffalo, New York. “Ik denk dat ze naïef is.”

Philip Morris, die 23 onderzoeksprojecten financiert op 7 campussen van de Universiteit van Californië, financiert het UCLA-onderzoek als onderdeel van de pogingen van het bedrijf “om het gebruik van tabak onder jongeren terug te dringen en om meer begrip te kweken voor het nut van onderzoek in het wetenschapsveld.”, zegt William Phelps, een woordvoerder van Philip Morris. Hij zegt dat het bedrijf geen enkele intentie heeft om de resultaten van het onderzoek of de scans van hersenen van tieners te gebruiken om meer verslavende sigaretten te ontwikkelen. “Dat zouden we nooit doen.”, aldus Phelps.

Phelps wilde niet reageren op het gebruik van dieren in het onderzoek. Senator Leland Yee, Democraat in San Francisco, die de pogingen van een activist ondersteunde om in het bezit te komen van een kopie van het subsidievoorstel, zegt dat de UCLA geen geld zou mogen accepteren van de tabaksindustrie. “Het is werkelijk te zot voor woorden dat een dergelijke subsidie en dit soort onderzoek kan plaatsvinden binnen de muren van de Universiteit van Californië.”, aldus Yee, een psycholoog. “Het feit dat een deel van een onderzoek gefinancierd wordt door de tabaksindustrie en het enige dat deze industrie zichzelf afvraagt is hoe meer sigaretten verkocht kunnen worden, zegt genoeg over het onderzoek, wat de uitkomsten ook mogen zijn.”


09-02-2008 Door Richard C. Paddock, redacteur Los Angeles Times
Bron: http://animals-in-the-news.blogspot.com/