ADC verstoort rookdebat; Philip Morris ontmaskerd

Op zaterdag 28 juni vond een thema-avond plaats in politiek cultureel centrum de Balie te Amsterdam in het teken van tabak. Naast de komst van enkele sprekers waren er ook debatten georganiseerd die vooral in het teken stonden van het aanstaande rookverbod in de horeca. Ook uitgenodigd was Robert Wassenaar, marketing manager en woordvoerder van Philip Morris Nederland. Zodoende was ook de Anti Dierproeven Coalitie van de partij.

Robert Wassenaar, deelnemer aan het tweede debat van de avond, sprak op onovertuigende wijze over de 'vrije keuze' van rokers en hoe zijn bedrijf Philip Morris vanuit hun 'bedrijfsethiek' ook vindt dat kinderen onder de 18 niet aan de sigaretten zouden moeten. Toen hij hierop een prima weerwoord kreeg van zijn tegenstanders in het debat en voor de tweede keer zijn schijnheilige retoriek wilde verspreiden werd door activisten van ADC de luchthoorn ingezet. Robert Wassenaar werd geconfronteerd met de ware aard van het zieke bedrijf waar hij voor werkt. Mensen in de zaal kregen folders uitgedeeld en te horen hoe de man die zo stellig de 'vrije keuze van rokers' aan het verdedigen was, werkzaam is voor een bedrijf dat dieren elke keuze ontzegt en ze dwingt om 6 uur per dag over een onafgebroken periode van 90 dagen sigarettenrook te inhaleren. Hoe leg je in een debat uit dat het bedrijf waar je in dienst bent jaarlijks wereldwijd verantwoordelijk is voor het martelen en de dood van honderdduizenden dieren. Alleen al in Leuven, BelgiŽ, worden elk jaar 6.000 weerloze dieren vergiftigd, afgemaakt en opgesneden voor tabakstesten. Het publiek in de zaal was niet op de hoogte van deze misselijkmakende praktijken en vele mensen waren zichtbaar geschokt.

Na de confrontatie gaf de tot schande gemaakte woordvoerder van Philip Morris aan 'nog te staan trillen op zijn benen'; terwijl hij al die tijd gezeteld was en uit schaamte niet wist waar hij moest kijken. Uiteindelijk werd door de discussieleider voorgesteld om het voorval 'maar te vergeten' omdat men niet zo goed wist hoe hierover verder te debatteren. Vanuit het publiek klonken echter stemmen die nu 'ook wilde weten hoe het zit' met de wrede dierproeven van Philip Morris. Hier werd helaas geen gehoor aan gegeven. Maar het signaal aan Philip Morris is duidelijk;
wanneer je weerloze dieren pijnigt en de dood in jaagt kun je rekenen op protesten van de Anti Dierproeven Coalitie. Niet alleen op hun vaste werkplek, maar ook op debatavonden, symposia en andere bijeenkomsten zullen we hen ontmaskeren en tot schande maken. Na afloop van de actie gingen we nog even langs bij een goed bezocht benefiet ten gunste van proefdieren dat diezelfde avond was georganiseerd in de Occii. Namens ADC, dank hiervoor!