AIR CANADA STOPT MET RONDVLIEGEN PROEFDIERHONDEN

Air Canada is gestopt met het transport van beagle puppies bestemd voor de Europese proefdierindustrie na protest van haar passagiers.

Tijdens een vlucht van Montreal naar Parijs op 21 mei hoorden passagiers geschokt honden huilen tijdens het opstijgen tot een uur daarna, als ook tijdens de landing. Eenmaal op de grond aangekomen zagen de passagiers zo’n 70 tot 100 honden, die met tweeën een kooi deelden, uit het vliegtuig geladen worden. Blij om uit het laadruim gehaald te worden kwispelden zij met hun staarten - waarschijnlijk voor de laatste keer. Deze puppies waren namelijk niet op weg naar liefhebbende eigenaars, maar naar verschillende dierproefcentra in Europa, waar hen een langzame en pijnlijke dood wacht.

Volgens vliegtuigpersoneel van Air Canada vonden dit soort transporten van honden bestemd voor de Europese proefdierindustrie regelmatig plaats, vertelden passagiers aan de Canadese krant The Gazette, die hier op 29 mei een artikel over publiceerde. Op 10 juni bevestigde Isabelle Arthur, woordvoerder van Air Canada, dat de vliegtuigmaatschappij na publicatie van dit artikel een officiële klacht heeft ontvangen. “Dit is de eerste keer dat er een officiële klacht wordt ingediend door passagiers tijdens één van deze vluchten,” zei Arthur.

Arthur vertelde The Gazette dat het beleid van Air Canada hen in staat stelt om vrachten te weigeren als deze tot ongerief leiden bij de passagiers. Als resultaat van de recente klacht, “hebben we de leverancier van deze honden meegedeeld dat we hun vracht niet langer zullen vervoeren.”

Verder heeft The Gazette ontdekt dat de honden afkomstig waren van Marshall BioResources, een bedrijf in North Rose, N.Y., dat beagles fokt voor de dierproefindustrie. Volgens de website van Marshall Bioresources fokken zij naast beagles ook bastaardhonden, fretten, en “mini-varkens,” en staat hun “Marshall Beagle wereldwijd bekend als een eersteklas model voor veiligheidstesten.”

Door middel van ons fokproces creëren we honden die actief en blij zijn in hun kooi, vrijwillig naar je toe komen wanneer je ze benadert, en kalm en aangenaam zijn tijdens behandeling,” aldus de website vaan Marshall Bioresources.

Beagles worden naar Europa en Azië vervoerd om genetische consistentie te verzekeren, stelt het bedrijf. “We bieden onze Europese klanten nu de mogelijkheid om beagles aan te schaffen die in Europa gefokt zijn als ook te importeren uit New York.” Een medewerker weigerde commentaar te geven aangaande de transporten naar Montreal.

Een gepensioneerde Air Canada medewerker die jarenlang werkzaam was op het cargovlak van het vliegveld wist de krant echter te vertellen dat de honden aankwamen in schone vrachtwagens voorzien van airconditioning, waarna ze op pallets werden uitgeladen om vervolgens gewogen te worden. “Als het te warm was stuurden we de honden terug naar de V.S.,” aldus de ex-medewerker.

Woordvoerders van de U.S. Customs and Border Protection Agency en de U.S. Fish and Wildlife Service verklaarden geen idee te hebben waarom Marshall de honden via Canada naar Europa transporteert.

“Het transport van gedomesticeerde dieren vanuit de V.S. wordt niet gereguleerd,” zei een vertegenwoordiger van de Fish and Wildlife Service. Alleen bedreigde en exotische diersoorten worden gecontroleerd.

Wat Marshall’s transport via Canada betreft, dat is alleen verplaatst, vertelde een bron van Air Canada die anoniem wil blijven. Marshall heeft al een andere vervoerder gevonden die vanuit een andere stad in Canada, mogelijk Toronto, vertrekt, aldus de bron.

Volgens Alain Lajoie, een dierenarts die werkt voor de Canadian Food Inspection Agency, heeft Marshall al jaren een vergunning van dit agentschap om beagles via grenspunten bij Lacolle en Brockville, Ont., naar Montreal te vervoeren om ze vervolgens vanuit daar naar een derde land te kunnen transporteren. Deze vergunning kan binnen vijf werkdagen aan een ander grenspunt in Canada worden toegeschreven.

“De honden komen van een goedgekeurd kennel en zijn allen ingeënt tegen hondsdolheid,” aldus Lajoie. Bezorgd zijn om het uiteindelijke doel van de honden “staat niet in ons mandaat.”

Dierenactivisten beschouwen de beslissing van Air Canada niet als een overwinning aangezien de honden nog altijd in dierproefcentra zullen eindigen, als deel van een legale handel die buiten het bereik ligt van de meeste dierenwelzijnswetten omdat het hier medisch onderzoek betreft.

“Dat het legaal is betekent niet dat het niet verkeerd is,” zei Michael O’Sullivan, uitvoerend directeur van de Humane Society of Canada.

Johanne Tass, een woordvoerster voor de Companion Animal Adoption Centers of Quebec, een netwerk van zes dierenasielen, stelt dat de beslissing van Air Canada puur is gebaseerd op public relations. “Ze zijn op heterdaad betrapt,” vertelde zij. “Zij zijn de nationale luchtvaartmaatschappij. Zij dragen de vlag van ons land. Ik schaam me dat dit gebeurd is.”

Tass zei dat Canadezen zich af moeten vragen hoe en waarom dieren voor onderzoek gebruikt worden. “We moeten het debat over dierproeven openen.”

Bronnen:

Harrold, Max. “Beagle shipments stopped after protests from Air Canada passengers.” The Gazette. June 11, 2007

Murray, Judith. “The Flight to Doggy Hell.” May 25, 2007