10 mrt 13

Verbod op dierproeven voor cosmetica, op naar een verbod op alle dierproeven!

Afdrukken E-mail

Een van de vele misvattingen omtrent dierproeven is het idee dat bij sommige mensen leeft, dat er voor cosmetica al jaren geen dierproeven meer gebeuren.
En eigenlijk lijkt wat deze mensen denken natuurlijk niet onlogisch. Want komaan, wie zou het anno 2013 nog in zijn hoofd halen om cosmetica op dieren uit te testen.
De trieste realiteit is echter anders. Nog steeds worden er wereldwijd miljoenen dieren gebruikt om o.a. lipstick te ontwikkelen. Nog steeds krijgen konijntjes irriterende stoffen in de ogen die als ingrediënt voor een nieuwe oogmascara gaan dienen. Ik hoef jou natuurlijk niet te zeggen hoe nutteloos en pijnlijk deze proeven zijn. Wat hebben die diertjes ooit misdaan om dit mee te maken.

Maar dit alles gaat veranderen! Vanaf 11 maart 2013 mogen er in de Europese Unie geen dierproeven meer gebeuren om nieuwe cosmetica te ontwikkelen! Jaren hebben dierenrechtenorganisaties zoals de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) hiervoor geijverd, en nu is de kogel eindelijk door de kerk.

ADC-voorzitter Danny Flies:

'Enkele jaren geleden zag het er nochtans niet zo goed uit. Het Europese Parlement had jaren geleden al besloten dat 11 maart 2013 het einde van dierproeven voor cosmetica zou betekenen. Dit was natuurlijk buiten de machtige cosmetica-lobby gerekend. Zij deden er echt alles aan om de deadline van 11 maart 2013 uit te stellen. Nee, schaamte dat hadden ze niet. Ze raakten zogezegd niet op tijd klaar met het ontwikkelen van alternatieven. Wel, als ze evenveel tijd en energie hadden gestopt in hun zoektocht naar dierproefvrije technieken dan dat ze spendeerden aan het proberen beïnvloeden van politici, zouden ze geen enkel probleem hebben gehad. ADC voelde nattigheid en organiseerde verschillende acties.'

Kijk hier welke acties ADC deed tegen dierproeven voor cosmetica.

En nu is het dan zover. Cosmetica-ingrediënten en producten moeten vanaf nu volledig dierproefvrij zijn. Betekent dit dat nu meteen alle cosmetica ok is? Nee, natuurlijk niet, het gaat over nieuw ontwikkelde producten, dus producten ontwikkeld na 11 maart 2013. Het zal waarschijnlijk nog wel enkele overgangsjaren duren eer alle cosmetica dierproefvrij is. Maar het is nu alleszins een proces dat niet meer te stoppen valt.

word lid van ADC