Onze Successen

ADC verhindert export apen uit Nepal

Afdrukken E-mail

De Anti Dierproeven Coalitie zette met succes een internationale campagne op om de Nepalese aapjes te redden. Begin 2008 kwamen we in contact met de Stop Monkeybusiness campagne in Nepal. Wij vernamen het schokkende nieuws dat er apen in een fokkerij zaten, om verkocht te worden aan het Amerikaanse Southwest National Primate Research Center. In dit lab (http://www.sfbr.org) worden o.a. experimenten uitgevoerd voor het leger, zoals het testen van gif- en zenuwgassen. Het proefdiercentrum heeft al zo'n 4000 apen in zijn bezit, waaronder baboonapen en makaken. De Anti Dierproeven Coalitie besloot hierop een internationale campagne op te zetten. Wij besloten om niet aan de zijlijn toe te blijven kijken. Een overzicht van een succesverhaal!

 • In maart stond de Anti Dierproeven Coalitie voor de eerste keer bij de ambassade in Brussel. In amper 5 weken tijd waren er al in 3 landen acties geweest tegen de export van de apen. De campagne sloeg zo aan, dat ook in Nepal activisten de straat opgingen. Het totale gebrek aan respect van Amerikaanse dierproefnemers voor het Nepalese volk stuitte op terechte verontwaardiging. In Nepal hebben apen een bijzondere religieuze betekenis, deze aapjes gebruiken voor gruwelijke proeven staat haaks op het Nepalese boeddhistische en hindoegeloof. In april waren er opnieuw demonstraties bij het consulaat in Amsterdam en de ambassade in Brussel. Met protestborden, megafoons en spandoeken demonstreerden we opnieuw voor de apen in Nepal. In Brussel werden we uitgenodigd voor een gesprek met de ambassadeur. Hij was geschrokken van het nieuws en beloofde contact op te nemen met zijn regering.

 

 • Ook in mei werd er opnieuw gedemonstreerd in hartje Amsterdam. De Nepalese vlag werd tijdens onze demonstratie binnengehaald. De vele toeristen in Amsterdam schrokken van de geplande export van aapjes. Ook in Parijs waren activisten aan het demonstreren bij de Nepalese ambassade. Opnieuw vond er een goed gesprek plaats op de ambassade.

 

 • In juni stonden activisten van de Anti Dierproeven Coalitie opnieuw bij de ambassade van Nepal in Brussel. Vervolggesprekken vonden binnen plaats, terwijl de actievoerders buiten protesteerden. In Genève, Zwitserland, voerden demonstranten actie bij de ambassade van Nepal. Opnieuw raakten actievoerders in gesprek met de ambassadeur en ook hier stond de ambassadeur volledig achter onze campagne. Ondertussen waren er al duizenden protestmails gestuurd naar de ambassadeurs en parlementsleden van Nepal.

 

 • In juli bereikte de campagne een hoogtepunt. In Montpellier, Berlijn, Brussel, Londen, Parijs en Keulen werd er actiegevoerd bij consulaten en ambassades van Nepal! Die maand kregen we ook ander goed nieuws binnen : Pakistan Airlines stopte met het vervoeren van proefdieren. Maleisië besloot om geen apen te exporteren naar dierproefcentra en Air Mauritius bevestigde dat het geen (proef)apen zal vervoeren! In augustus nam de Anti Dierproeven Coalitie contact op met een journalist in Nepal. We kochten beeldmateriaal aan van de apenfokkerij in Nepal. Nu konden we met onze eigen ogen zien waarvoor we met zijn allen streden: de vrijheid van deze aapjes! De campagnefilm werd de best bekeken video van de Anti Dierproeven Coalitie, met meer dan 20.000 kijkers!

 

 • In augustus werd er voor de eerste keer actiegevoerd in New York. De ambassadeur van Nepal in Kopenhagen zegde zijn steun toe aan de campagne. In Parijs werden vele mensen geïnformeerd over de apenhandel. En natuurlijk stond de Anti Dierproeven Coalitie opnieuw op de bres voor de dieren bij de ambassade in Brussel. Via de actievoerders in Zwitserland bereikte ons het eerste goede nieuws: de regering van Nepal laat de export van apen niet toe! De eerste ronde was gewonnen, maar daar stopte het voor ons natuurlijk niet. Nu wilden we ook dat de apen uit de fokkerij bevrijd werden. De tweede ronde hield protestacties in bij de vele vakantiebeurzen in Europa. Nepal is sterk afhankelijk van de Europese toeristische industrie.

 

 • In september werd er opnieuw gedemonstreerd bij het consulaat van Nepal in Amsterdam. In Londen werd de Nepal fair 2008 bezocht door activisten. Ze kaartten opnieuw het leed aan en vele Nepalezen deelden hun bezorgdheid. Zelfs in Moskou werd er gedemonstreerd voor de apen. In oktober stond de Anti Dierproeven Coalitie weer in Brussel. Ook in Genève werd er gedemonstreerd bij de Verenigde Naties. In Dublin gingen dierenvrienden de straat op om zoveel mogelijk mensen te informeren. In New York demonstreerden activisten bij het consulaat van Nepal.

 

 • In oktober startte de Anti Dierproeven Coalitie een intensieve campagne tegen de apenexperimenten aan de universiteit van Leuven, en demonstreerden honderden activisten tegen de apentesten bij het BPRC in Rijswijk.

 

 • In november bereikte ons het schokkende nieuws dat er toch 25 aapjes geëxporteerd zouden worden naar het Amerikaanse dierproefcentrum! Meteen riepen we internationaal op om masaal protestmails te versturen en werd er actiegevoerd in Amsterdam, Genève, Parijs en Keulen. Bij een conferentie waarbij de goede handelsrelaties tussen Frankrijk en Nepal werden bevestigd, deelden activisten folders uit. Een goed getimede actie die heel veel stof deed opwaaien in Nepal.

 

 • In december ontvingen we nog meer schokkend nieuws. Van de 310 aapjes waren er al 30 gedood of gestorven in gevangenschap! Dat leverde weer protest op in Brussel, Frankfurt en New York. In januari startten Nepalese activisten een rechtszaak tegen de export van apen uit Nepal. Deze rechtszaak werd deels gefinancierd door de Anti Dierproeven Coalitie. India's parlementslid Maneka Ghandi riep de regering van Nepal op om de export te verbieden.


Deze mysterieuze beslissing om een licentie af te geven aan een bedrijf om apen te verhandelen voor een pijnlijke dood staat niet in relatie met onze cultuur. Het brengt schande over de regering om geld te verdienen door de exploitatie van diersoorten die zo veel op ons lijken.

 

 • In januari werd er gedemonstreerd bij de vakantiebeurs in Helsinki. Ook demonstreerden dierenvrienden in Boston bij het Nepalese consulaat. De Anti Dierproeven Coalitie deelde duizenden folders uit bij de vakantiebeurs in Utrecht. In februari deelden activisten 300 folders uit bij het consulaat van Nepal in Keulen. Italiaanse activisten demonstreerden bij een belangrijke vakantiebeurs. Verschillende reisbureaus schrokken van de geplande apenhandel uit Nepal. Zij contacteerden de Nepalese regering met het verzoek om de export te verbieden. In Stuttgart werd er gedemonstreerd bij de vakantiebeurs. De vertegenwoordiger van de Nepal Tourism Board kwam naar buiten voor een gesprek met de actievoerders. Inmiddels had de Nepalese pers ook het onderwerp opgepikt. De druk op de Nepalese regering was enorm. De rechtszaak werd in behandeling genomen en onze Nepalese contacten gaven aan dat het nu tijd was voor de politieke weg. De ambassadeurs stonden aan onze kant. De Anti Dierproeven Coalitie voerde nog een keer actie bij het consulaat in Amsterdam. De Nepal Tourism Board was niet blij met alle negatieve aandacht over Nepal.

 

 • De missie in Europa was geslaagd. Nu was het tijd om de zaak weer 'thuis' te brengen in Nepal. Na zes maanden bereikte ons het heugelijke nieuws: de regering verbood de export van apen naar proefdierlaboratoria. De fokkerij moet sluiten en alle apen worden gerehabiliteerd. Tussen de 300 en 400 aapjes zullen nooit in een houten box gestopt worden. Zij zullen niet vergiftigd en vermoord worden. Deze dieren mogen weer leven in hun natuurlijke omgeving. De aapjes zullen gerehabiliteerd worden. De Nepalese dierenvrienden hebben financiële en deskundige steun nodig en die zal o.a. de Anti Dierproeven Coalitie geven. Er is contact opgenomen met verschillende experts om dit tot een goed einde te brengen. Via deze website blijven we je op de hoogte houden. Ook zullen we binnenkort foto's en filmpjes publiceren van de vrijlating van de aapjes.


We willen iedereen bedanken die zich ingezet heeft voor de Nepalese aapjes! We bedanken ook onze donateurs die het printen van folders, campagnemateriaal, de aanschaf van beeldmateriaal en de rechtszaak hebben gefinancierd.

word lid van ADC