Onze Successen

ADC houdt Sciencelink tegen.

Afdrukken E-mail

Op 31 augustus 2007 begonnen wij onze vreedzame maar gedreven campagne tegen de plannen van de gemeente Venray om een nieuw commercieel dierproeflaboratorium te bouwen.

Op dat moment had de gemeente Venray buiten wilde plannen niets anders dan een deal met proefdierfokkerij Harlan. Meteen kregen we te horen van een voormalig werkneemster wat zich dag in dag uit afspeelt in deze fokkerij. Een verhaal dat ons met afschuw vervulde en ons nog meer gedreven maakte om Sciencelink nooit te toleren.

 

 • Het bleef echter niet bij deze startdag. Al heel snel stond de Anti Dierproeven Coalitie opnieuw in hartje Venray om de mensen te informeren over dit geplande gruwellaboratorium.

 

 • Nadat we via diverse informatiestanden duizenden folders hadden verspreid en met zovele mensen hadden gesproken, was het tijd voor actie. Op 5 oktober voerden we luid en compromisloos actie bij proefdierfokkerij Harlan in Horst.

 

 • Het bleef echter niet bij Harlan protest in Nederland. Ook onze buurlanden België en Duitsland voerden actie bij Harlan. In Italië wisten activisten eveneens de weg te vinden naar de proefdierfokkerij. Ondertussen waren we begonnen met iedereen massaal te mobiliseren voor onze grote demonstratie van 8 december.

 

 • Het ging van kwaad tot erger met Sciencelink. Bij gebrek aan Nederlandse bedrijven die in dit project wilden stappen, gingen Wethouder Heldens en Gemeente Venray dan maar potentiële klanten zoeken in Duitsland. Tevergeefs echter... De Anti Dierproeven Coalitie sprong er meteen op en voerde acties bij potentiële klanten.

 

 • Dat niemand gediend was met een nieuw dierproeflaboratorium werd met de dag duidelijker. De afschuw van zovele mensen voor dit project was voor de Anti Dierproeven Coalitie hartverwarmend. Maar toch bleven we verder gaan, week in week uit, met het informeren en mobiliseren van dierenvrienden.

 

 • Duizenden mensen hadden al een beleefde protestmail naar Wethouder Heldens gestuurd. De laatste dagen voor onze grote demonstratie werd het wel duidelijk tijdens onze zoveelste informatiestand. Heel veel mensen zouden 8 december hun ongenoegen luid en vreedzaam kenbaar maken.

 

 • Op 8 december liepen dan ook 400 mensen met een warm hart door een druilerig Venray. Regen of wind kon niemand deren, iedereen wist waarom hij of zij aanwezig was op onze fakkeloptocht. Die dag was het voor iedereen wel duidelijk dat Sciencelink er niet mocht, niet zou komen. Niemand met een hart voor dieren kon tolereren dat dit gruwellaboratorium waar duizenden dieren een pijnlijke dood zouden sterven, gebouwd werd.

 

 • Vanuit het Venrayse bedrijfsleven kreeg Sciencelink ook al tegenstand. Het jaar 2007 werd met deze fakkeloptocht schitterend afgesloten, 2008 kon beginnen. De Anti Dierproeven Coalitie had plannen om in januari te starten met acties bij Van der Looy projectmanagement. Wij zouden vanaf 18 januari regelmatig vreedzaam maar gedreven voor de kantoren van Van der Looy gestaan hebben. Goede publiciteit is dit natuurlijk niet voor een bedrijf als Van Der Looy. Het nieuws dat Van der Looy alle banden met Sciencelink verbrak, stemde ons positief.

 

 • Het werd moeilijker en moeilijker voor Wethouder Heldens en de Gemeente Venray om dit project van de grond te krijgen. Je kon moeilijk van een succesverhaal voor Sciencelink praten als Wethouder Heldens 11 maanden na de lancering van het project Sciencelink zijn projectontwikkelaar kwijt was, nog geen enkel concreet contract binnen had en hij zichzelf in de nationale pers moest verdedigen. Optredens zoals de heer Heldens in Nova gaf, hielpen Sciencelink zeker niet vooruit.

 

 • De maanden januari en februari brachten verschillende protesten bij Harlan, zowel in Nederland als in België. Begin april ontvingen we dan het nieuws dat Rober Heynert, directeur van Harlan Horst, opstapte.

 

 • De Anti Dierproeven Coalitie had verschillende nieuwe acties gepland, zoals de conferentie Biomedica 2008 in Maastricht, waar Life Sciences Limburg, gemeente Venray, Harlan en ondersteunende bedrijven aanwezig zijn om o.a. over Sciencelink te praten.


Op 15 april kregen wij dan te horen dat de gemeente Venray voor eens en voor altijd stopt met zijn onzinnige en dieronvriendelijke plannen.

Je hoeft alleen maar de websites van die activisten te bekijken om te weten hoezeer ze ons blijven volgen.

13 april 2008, Gerda van Stelten-Houterman, CDA-fractievoorzitter in Venray

Eventuele partners voor het project weten dat ook. Dat maakt het erg moeilijk om het van de grond te krijgen.

13 april 2008, Gerda van Stelten-Houterman, CDA-fractievoorzitter in Venray

De kansrijkheid van Sciencelink was ernstig in het geding gekomen door acties van dierenactivisten. Projectpartner Van der Looy heeft zich terug getrokken en het blijkt veel tijd te kosten om nieuwe partners te vinden.

15 april 2008, Lei Heldens, Wethouder Gemeente Venray

Voor een gemeente met de omvang als Venray gaat dit een brug te ver. De beveiligingskosten zijn dermate hoog dat ik dit niet verantwoorden kan.

15 april 2008, Lei Heldens, Wethouder Gemeente Venray

Deze slag is door dierenactivisten gewonnen.

15 april, Lei Heldens, Wethouder Gemeente Venray

word lid van ADC