24 apr 13

Wereldproefdierendag bij het Erasmus MC

Afdrukken E-mail

Activisten ontrollen 200 meter spandoek tegen dierproeven!

150 activisten van ADC hielden op Wereldproefdierendag, 24 april 2013, een wel heel bijzondere actie. Twee spandoeken van maar liefst 100 meter lang werden ontrold in Rotterdam!
Het is een protest tegen de dierproeven die plaatsvinden op het Erasmus MC. Met name de apenexperimenten zijn een doorn in het oog van ADC.

ADC-campagneleider Robert Molenaar:

'Mahatma Gandhi was een door iedereen gerespecteerd man met respect en liefde voor mens en dier. Een van zijn bekende citaten hebben wij op een spandoek van 100 meter lang geplaatst: "Ik verafschuw dierproeven met mijn hele ziel; elke wetenschappelijke ontdekking die bevlekt is met onschuldig bloed is voor mij van geen enkel belang." Het is niet voor niets dat ADC bij het Erasmus MC de spandoeken ontrolt. Zij zijn het grootste proefdiercentrum van de Benelux!'

Het Erasmus MC voert vele virologische experimenten uit op Java-apen (en andere dieren). De aapjes krijgen hierbij eerst een temperatuursensor geïmplanteerd in hun buikholte. Na deze operatie worden ze opgesloten in een isolator en opzettelijk besmet met een schadelijk en potentieel dodelijk virus. Gedurende het onderzoek wordt er herhaaldelijk bloed afgetapt en worden ook meermaals de longen doorgespoeld. Na enkele dagen tot weken worden de aapjes afgemaakt en opengesneden voor verdere analyse.

Het Erasmus MC heeft sinds 2000 al meer dan 750 apen gebruikt in experimenten. 2/3 van de apen in het Erasmus MC lijden meer dan 'matig', bij 1/4 is er zelfs sprake van ernstig leed.
Volgens Ab Osterhaus, Hoofd Afdeling Virologie Erasmus MC hebben de proefdieren juist een goed leven: 'Deze dieren hebben het niet anders dan wanneer je thuis een paar fretten hebt... of een kat. Die beesten hebben het gewoon goed.'

Het is echter onduidelijk hoe de apen in het Erasmus MC gehuisvest worden. Journalisten van TV Rijnmond hebben ondanks de herhaaldelijke verzoeken geen rondleiding bij de apen gekregen.

http://www.rijnmond.nl/nieuws/24-04-2013/protest-tegen-dierproeven-bij-erasmus-mc#comment-194813

word lid van ADC