20 feb 14

Dierenactivisten eisen honden Janssen Pharmaceutica op!

Afdrukken E-mail

Onder het motto 'Janssen, toon op Valentijn je hart voor honden!' eisten meer dan 100 activisten van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) op Valentijnsdag alle honden opgesloten bij Janssen Pharmaceutica op. Janssen Pharmaceutica heeft een vergunning om 600 honden te houden.

De beagletjes worden voor de meest waanzinnige experimenten gebruikt. Zo worden er verschillende doses amfetamines (in de volksmond beter bekend als 'speed') uitgetest om te bepalen bij welke hoeveelheid de honden in de vereiste staat van waanzin geraken. Vervolgens krijgen de honden anti-psychotische medicijnen ingespoten om weer kalm te worden. In bijlage vind je een recent ADC-rapport over het hondenleed bij Janssen Pharmaceutica. (1)

ADC-voorzitter Danny Flies:

'Valentijnsdag is traditioneel de dag der liefde. Het had voor de 600 beagles het mooiste valentijnsgeschenk ooit kunnen zijn, vrijgelaten worden en geplaatst bij lieve dierenvrienden.  Jammer genoeg heeft Janssen Pharmaceutica opnieuw bewezen een harteloos en kil bedrijf te zijn. Zij weigerden in te gaan op onze terechte vraag. Alles was nochtans in gereedheid gebracht, we hadden een grote bus klaarstaan, maar jammer genoeg konden we die niet vullen met lieve viervoeters.’

Het grootste deel van deze proeven op honden wordt trouwens betaald met geld van de belastingbetaler. Het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) van de Vlaamse overheid schonk dit bedrijf maar liefst 34 miljoen euro subsidiegeld in de periode 2002-2011! Diezelfde belastingbetaler die zich volgens een Ipsos-enquête massaal uitsprak tegen deze dierproeven. 81% van de bevolking wil dat experimenten op honden bij wet verboden worden. (2) 

ADC-voorzitter Danny Flies:

'ADC vertegenwoordigt een ruime meerderheid van de bevolking die wil dat Janssen Pharmaceutica zijn hondenexperimenten stopt en de honden aan ons overhandigt. Het was voorspelbaar dat we voor een gesloten deur stonden. Maar wees gerust, we zullen snel terugkeren om de honden opnieuw op te eisen.'

Hier kan je een mooi beeldverslag bekijken. 
Ook het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws en persagentschap Belga waren aanwezig op onze actie.

(1) http://www.stopdierproeven.org/adc/images/rapporten/janssen-drugtesten.pdf

(2) http://www.stopdierproeven.org/adc/enquete

word lid van ADC