15 aug 13

200 meter lang spandoek tegen apenexperimenten Rijswijk!

Afdrukken E-mail

150 mensen hielden woensdag 14 augustus een unieke actie tegen experimenten op apen bij het proefdiercentrum BPRC in Rijswijk. Zij ontrolden 200 meter spandoek met daarop teksten van Mahatma Gandi tegen dierproeven!

ADC-campagneleider Robert Molenaar:

'Het BPRC stelt dat apen zoveel op mensen lijken waardoor de resultaten relevant zijn. Maar als apen zoveel op mensen lijken, waarom geven wij hen dan niet dezelfde rechten? Mahatma Gandhi stelde dan ook terecht dat: 'De grootheid van een natie en haar morele vooruitgang kan worden gemeten aan de manier waarop zij haar dieren behandelt. Het wordt tijd om compassie en empathie niet alleen op onze eigen soort toe te passen maar op alle levende wezens, te beginnen in Rijswijk.'

 

BPRC nog steeds open!

Toen in 2007 de laatste chimpansees vertrokken uit Rijswijk dachten vele mensen dat het gedaan was met de dierproeven in het BPRC. Helaas worden er nog rond de 1500 apen (rhesus, java en penseelaap) gehouden op de Langekleiweg 161. De dieren die gebruikt worden in experimenten zitten afzonderlijk of per twee in een kooi.

De duur van de experimenten varieren van 1 tot 24 maanden. De apen worden opzettelijk ziek gemaakt met (S)HIV, parkinson, malaria en artritis. Deze ziektes worden toegediend via injectie, de neus of mond. De apen lijden o.a. aan gewichtsverlies, zwellingen en ontstekingen. In 2011 werden 184 BPRC-apen gedood of stierven ze tijdens het experiment. Het BPRC wordt overeind gehouden door meer dan 12 miljoen euro subsidie van de Nederlandse overheid en de Europese Unie.

De actie kreeg o.a. aandacht van 3FM, Den Haag FM, Funx, Omroep West, het Algemeen Dagblad en de Spits!

word lid van ADC