05 feb 14

ADC-activisten hielden KU Leuven-personeel spiegels voor tijdens patroonsfeest.

Afdrukken E-mail

De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) hield op maandag 3 februari tijdens het patroonsfeest van de KU Leuven de stoet van de togati spiegels voor op weg naar de eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk. Met deze actie hopen wij dat het personeel aan zelfreflectie doet, en zich afvraagt welke stappen zij als individu kunnen ondernemen om de verouderde apenexperimenten, die de KU Leuven als enige Vlaamse universiteit nog steeds uitvoert, te stoppen.

ADC-voorzitter Danny Flies:

'ADC eist een stopzetting van alle apenexperimenten! De publieke opinie is het trouwens met ons eens. Volgens een Ipsos-enquête wenst 79% van de bevolking een verbod op alle apenexperimenten.’ (1)

KU Leuven-rector Torfs verdedigt deze apenexperimenten in de media altijd met:

’Tenzij er geen alternatieven zijn voor onderzoek naar levensbedreigende neurologische aandoeningen vinden wij net als het ADC dat dierproeven op apen beter niet gebeuren. Als er echter geen alternatieven zijn om hier vooruitgang te boeken, dan verkiezen wij het leven van de mens boven dat van het dier.' (2)

Hoe goedbedoeld rector Torfs’ opmerking ook mag zijn, ze klopt niet. Voor de apenexperimenten die de KU Leuven nu nog uitvoert bestaan anno 2014 goede alternatieven! Aapjes verslaafd maken aan cocaïne (3), hen vastbinden en een hele dag naar westerns laten kijken, ... Is dit wat de rector bedoelt met 'ernstige ziektes van de mens genezen'?

ADC-voorzitter Danny Flies:

'Ik kijk uit naar het symposium dat de KU Leuven ons beloofd heeft dit voorjaar. Op dit symposium kunnen onze wetenschappelijke adviseurs elk apenexperiment aan de KU Leuven wetenschappelijk weerleggen en vervangen door een moderne diervrije methode! Dit symposium moet leiden tot een volledige stopzetting  van de apenexperimenten. Ik kijk nu al uit naar de dag dat we de 40 aapjes die nu in het Gasthuisberg-laboratorium zitten aan een opvangcentrum kunnen overhandigen.'

Media-aandacht was er van o.a. Het Nieuwsblad, Metro, persagentschap Belga, studentenweekblad Veto, …

(1)  http://stopdierproeven.org/adc/enquete

(2)  http://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20131219_00895388

(3)  http://stopdierproeven.org/adc/cocaine-experimenten-kul

word lid van ADC