24 sept 13

ADC houdt Minister Lieten een spiegel voor.

Afdrukken E-mail

De verschillende regeringen beweren telkens weer dat het crisis is en dat we moeten bezuinigen. Recent nog kwam minister-president Peeters in de media met zijn 'zoektocht' naar 600 miljoen aan bezuinigingen voor 2014.

Als belastingbetaler kan je hier alleen maar moedeloos van worden. Bezuinigingsmaatregelen voor het merendeel van de bevolking? Daar draait de overheid zijn hand niet voor om. Maar bezuinigen op het royale budget dat jaarlijks gegeven wordt aan wetenschappelijk onderzoek (dat voornamelijk uit dierproeven bestaat), daar wil men niet van weten.
Zo ging er alleen al in Vlaanderen in 2012 162 miljoen euro subsidies naar dit soort onderzoeken. Dit terwijl een absolute meerderheid van de bevolking tegen dierproeven is! (1)

ADC-voorzitter Danny Flies:

'Hoe kunnen de dames en heren ministers 's nachts nog rustig slapen. Met de ene hand geld wegnemen van de modale burger om dit geld met de andere hand royaal en zonder enige controle weg te geven aan dierproefnemers.'

Op 23 september stonden een 40tal ADC-activisten bij het kabinet van Vlaams minister Lieten (verantwoordelijk voor wetenschapsbeleid). We hielden de minister een grote spiegel voor zodat ze er eens in kon kijken.

ADC-voorzitter Danny Flies :

'Kijk, wij hebben niks tegen wetenschappelijk onderzoek, integendeel. Wij begrijpen maar al te goed dat een overheid onderzoek moet ondersteunen. ADC werkt trouwens samen met wetenschappers. Maar als ik zie wat voor onzinnige onderzoeken deze regering allemaal met belastinggeld ondersteunt, kan ik alleen maar concluderen dat men compleet ondoordacht, visieloos en zonder enige kennis van zaken geld over de balk gooit. Hier wordt geen mens beter van, tenzij de dierproefnemers natuurlijk. Wij eisen van de Vlaamse regering dat ze het geld van zijn burgers op een betere manier besteedt. Geen voorbijgestreefde dierproeven waar de burger massaal tegen is, maar modern dierproefvrij wetenschappelijk onderzoek dat echt in het belang van de mens staat.'

ADC was dan ook zeer verheugd te horen tijdens een persoonlijk gesprek op het kabinet van minister Lieten dat zij oor heeft naar onze terechte kritieken. Minister Lieten zal met ons en de verantwoordelijken van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (die de subsidies toekennen) begin oktober opnieuw rond de tafel zitten. Onze eis is duidelijk, hier moet nu op korte termijn werk van gemaakt worden, zoniet zal ADC moeten concluderen dat het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek helemaal niet open staat voor de wens van de meerderheid van de bevolking.

(1) http://stopdierproeven.org/adc/enquete

Bekijk hier het rapport over het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek(FWO)

word lid van ADC