27 mrt 14

ADC-actiedag tegen dierproeven!

Afdrukken E-mail

Rond 1990 startten KU Leuven-onderzoekers vruchtbaarheidsonderzoeken. Hiervoor experimenteren zij op wilde bavianen in het Institute of Primate Research, Nairobi, Kenia (IPR).  (zie rapport).

De Belgische overheid heeft al meer dan 3 miljoen euro subsidies toegekend aan deze onderzoeken. En dit terwijl 79% van de bevolking tegen alle apenexperimenten is!

ADC-voorzitter Danny Flies:

'De Belgische burgers moeten belasting betalen voor experimenten die in eigen land en in de rest van Europa verboden zijn. Niet om levensbedreigende ziekten uit de wereld te helpen, maar om dure behandelingen rond kunstmatige bevruchting te ontwikkelen.'

Op woensdag 26 maart voerden activisten van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) dan ook een ludieke actie voor het KU Leuven rectoraat. We eisen van rector Torfs geen woorden maar daden. KU Leuven wetenschappers gingen die dag, om hun permanente honger naar apen te stillen, op safari-jacht in Leuven!

ADC-voorzitter Danny Flies:

'Torfs moet in navolging van de universiteit van Newcastle deze Leuvense bavianenexperimenten in Kenia nu stoppen. Torfs vraagt ons geduld te hebben, alleen hoeveel geduld moeten we nog aan de dag leggen? De voorbije jaren keurde de Leuvense ethische commissie deze illegale experimenten goed! Wat zegt dat over de werking van deze ethische commissie? In Leuven experimenteert men er op los op rhesus makaakaapjes. In Kenia experimenteert de KU Leuven er op los op bavianen. Vanwaar komt toch deze obsessie van de KU Leuven om constant op apen te experimenteren?'

De rhesus makaakaapjes die de KU Leuven gebruikt komen natuurlijk niet zomaar uit de hemel gevallen.  Zij worden geleverd door het schimmige bedrijf Hartelust uit Tilburg. Deze dieren kennen een lijdensweg die in China begint en eindigt op de kille operatietafel van een laboratorium. Zeggen dat Hartelust bloed aan zijn handen heeft, is een understatement!

In de ochtend voerde ADC dan ook een luidruchtige actie aan de poort van deze apenhandelaar. 

Persaandacht was er o.a. van het persagentschap Belga, de openbare omroep,  ...

 

word lid van ADC