DE AAP ALS EXPORTPRODUCT

Bedrijf uit Mauritius krijgt toestemming apen te fokken voor de export.

Het ministerie van Agro-Industrie en Visserij heeft het bedrijf Biosphere Trading Company (BTC) toestemming gegeven om een apenfokkerij in de regio Grand Bassin, op 40 km afstand van de hoofdstad Port Louis te beginnen.

De fokkerij, die toestemming heeft gekregen om zo’n 1500 makaken per jaar naar de V.S. te exporteren, zal in haar eerste jaar 1200 apen die in de omliggende bossen gevangen zijn exporteren. De apen die in de jaren daarna geëxporteerd zullen worden zullen echter allen van de fokkerij afkomstig zijn. [Het feit dat in komende jaren de apen gefokt in plaats van gevangen zullen worden doet niets af aan het feit dat ook gefokte apen natuurlijke behoeften en instincten hebben en daarom in vrijheid horen te leven, en dat gefokte apen net als alle andere dieren in staat zijn tot lijden.]

In een persbijeenkomst maandag op de BTC fokkerij, legde Mr. Mohun Gopaul, die de titel Hoofd Apen Vanger draagt, uit dat de apen in Amerikaanse laboratoria gebruikt zullen worden voor onderzoek naar ziektes zoals Parkinson, Alzheimer, en AIDS. “Het fokken van deze apen zal onder humane omstandigheden gebeuren. We volgen de richtlijnen van de British Society for the Prevention of Cruelty to Animals en de International Primatological Society. Alle apen zullen voor export op HIV/AIDS en tuberculose getest worden,” voegde hij hieraan toe.

Gopaul benadrukte dat de overheid bepaalde richtlijnen heeft opgesteld die zijn bedrijf moet naleven, met als belangrijkste regel dat het bedrijf voor elke aap die ze exporteren zeventig dollar moet geven aan het ‘Conservation Fund’. Dit fonds is door de overheid ingesteld om dieren in het wild te kunnen beschermen en voeden door middel van voedselboxen voor vogels en herten. Naar verwachting zal dit fonds tot 1 miljoen dollar groeien in de komende paar jaar. [Met andere woorden, het vangen, fokken, en exporteren van apen voor de proefdierindustrie wordt hier verantwoord door wat geld in de natuur te stoppen.]

Verder stelde Gopaul dat Mauritius zich moet richten op die gebieden waar ze een voordeel hebben, vooral wat betreft het fokken van dieren. “Het land is welbekend om haar ‘ziektevrije status’ in vergelijking met concurrerende landen die te maken hebben met ziektes onder de apen,” onderstreepte Gopaul.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd als “Mauritius company gets green light to breed monkeys for export” op Afriquenligne.