ITALIAANSE EN DUITSE STEUN - GEEN DIERPROEVEN IN VENRAY


Zaterdag 29 september hielden Duitse activisten van de groep ‘Die Tierfreunde’ een demonstratie tegen Harlan in het centrum van de stad Paderborn. Naast het uitdelen van pamfletten en het praten met voorbijgangers, toonden zij undercover beelden geschoten in de vivisectie-industrie op een groot scherm. Een woordvoerder zei het volgende in een perscommuniqué: “Dierproeven en andere wreedheden binnen de vivisectie-industrie vinden plaats achter gesloten deuren, goed verborgen voor de mensen. Door deze beelden aan de mensen te tonen brengen we de waarheid aan het licht. Het maakt het lijden van de dieren zichtbaar. Deze beelden van de wrede martelingen van de proefdieren laten slechts een enkeling ongeroerd.”

Donderdag 4 oktober demonstreerden activisten voor het fokgedeelte van kleine dieren en het kantoor van Harlan-Winkelmann in Borchen, dat in de buurt van Paderborn ligt. Deze fokkerij ligt middenin een dichtbevolkt gebied. Tienduizenden muizen, ratten, hamsters en cavia’s zitten vast achter deze muren - recht naast gezinswoningen. De dierenactivisten schudden de buurt wakker uit hun apathie met drums en megafoons, en lieten hun woede aangaande de (commerciële) handel in dieren en de plannen van Harlan om zelf dierproeven uit te gaan voeren in een nog te bouwen laboratorium in Nederland (het beruchte Sciencelink) duidelijk merken.

-------

In het kader van de internationale actieweek tegen Harlan en hun plannen om dierproeven uit te gaan voeren in een nieuw dierproefcentrum in Venray (Nederland), besloten we een demonstratie te houden bij een fokkerij van Harlan in Correzzana, Milaan. Dit is dezelfde fokkerij die vorig jaar in november werd bezocht door het Italiaanse Animal Liberation Front, wat resulteerde in de bevrijding van 18 makaak aapjes en 1.000 muizen. Deze demonstratie was dan ook een mooie aanleiding om nog eens nadrukkelijk op deze fantastische actie te wijzen, zowel op het internet als in perscommuniqués.

Veel activisten waren op komen dagen voor deze demonstratie, zodat we met ongeveer 40 activisten voor de poorten van dit verschrikkelijke bedrijf stonden. Het gebouw zag er leeg en verlaten uit, maar we konden twee mensen ontwaren die zich verschuilden in het gebouw, verstopt achter de gordijnen. Drieëneenhalf uur lang bestookten we hen met onze megafoons, en raadden we hen aan om een werkplek te zoeken die ethischer en gezonder is, zowel voor henzelf als voor de dieren. Pas aan het eind van de demonstratie kwamen we erachter dat deze zogenaamde Harlan medewerkers mensen van de security waren, die waren ingehuurd om de videobeelden van de camera’s die overal hangen in de gaten te houden. Dit maakt echter geen verschil: zij beschermen een walgelijk bedrijf en verdienen onze walging dan ook ongetwijfeld.

Lokale televisiezenders en kranten kwamen ook langs om de demonstratie te filmen en de activisten te interviewen, die de reden van de demonstratie en het bevechten van de vivisectie-industrie in zijn geheel met plezier uitlegden. Tijdens de demonstratie zelf ging een groep activisten ook nog de stad in om pamfletten uit te delen en te praten met de bewoners. De hoeveelheid support die we kregen was echt ongelofelijk! Veel winkels namen een stapeltje pamfletten aan om op hun toonbank te leggen, en sommige mensen vroegen ons om meer informatie aangaande de vivisectie-industrie en om geïnformeerd te worden voor een volgende demo. We spraken ook nog met de moeder van een man die een tijdje eerder van plan was om bij Harlan te gaan werken, maar hier uiteindelijk op terugkwam uit walging van wat hij daar had gezien. We spraken zelfs nog met een buurvrouw die vertelde twintig jaar eerder een beagle in huis te hebben genomen nadat deze van het terrein van de fokkerij ontsnapt was. Dat noemen we dus dierenbevrijding!

Met al deze steun, en met Harlan dat overal ter wereld genaamd en beschaamd wordt, zullen we snel weer terugkomen voor meer demonstraties en met meer informatie voor de buurt!