'In Venray geen plaats voor dierproeflaboratoria'

Het centrum van het Noordlimburgse Venray leek zaterdag in het bezit genomen te zijn door ongeveer driehonderd vreedzame dierenrechtenactivisten uit Nederland en Duitsland en België. De Anti-Dierproeven Coalitie hield haar zoveelste hoorbare protest tegen de mogelijke komst van het ScienceLink bedrijvenpark.


door Paul Kraaijer

Het 50.000 m² grote ScienceLink moet het paradepaardje worden van de gemeente Venray in haar strijd tegen de werkloosheid. Met dit 60 miljoen euro kostende project aan de snelweg A73 hoopt Venray hoogwaardige werkgelegenheid te scheppen. Het zou, aldus de gemeente in een persbericht, gaan om ongeveer 400 banen. Het prestigieuze project wordt ontwikkeld door de gemeente Venray, de provincie Limburg en Van der Looy Projektmanagement B.V. in Weert.

Het project is echter zeer omstreden. Als alles volgens plan verloopt zullen zich in ScienceLink bedrijven vestigen die zich bezighouden met dierproeven. 'De onderzoeksresultaten hiervan worden met name gebruikt in de fijnchemie, farmaceutische industrie en de voedingssector, aldus de gemeente Venray. 'Verder is er ruimte voor catering, een conferentieruimte, horeca en kinderopvang.'

Campagne

De Anti Dierproeven Coalitie (ADC), een Nederlands-Belgisch samenwerkingsverband van dierenactivisten, eist stopzetting van alle dierproeven. Zowel in Nederland als in België worden acties gevoerd tegen proefdierlaboratoria, opdrachtgevers en toeleveringsbedrijven. Wekelijks zijn sympathisanten van de ADC wel ergens in het land te vinden met stands en informatiematerialen. Het zijn mensen met een warme liefde voor alles dat leeft, gedreven en bereid veel vrije tijd op te offeren om op te komen voor dierenrechten.

De ACD hield zaterdag 8 december een manifestatie en fakkeloptocht in het centrum van Venray. Een bont gezelschap activisten, jong en oud, informeerde vanaf twee uur omstanders over de ScienceLink-plannen. Veel inwoners van Venray staan achter de protesten van de ADC en zijn ook fel gekant tegen het miljoenenproject.

Woordvoerder Robert van de ADC is zeer enthousiast over de belangstelling, en hoopvol gestemd over een goede afloop. "De komst van ScienceLink is inmiddels heel onzeker geworden. De gemeente heeft grote moeite om bedrijven te vinden die hun intrek willen gaan nemen. Dat is mede het gevolg van onze consequente protesten hiertegen. Achter vele ramen in Venray zijn dan ook onze posters te zien."

Robert heeft het vandaag extra druk. Hij wordt veel aangesproken. Iedereen staat hij rustig te woord. Voor aanvang van de fakkeloptocht, die voert naar de locatie aan de A73 waar ScienceLink mogelijk gevestigd wordt, spreekt hij de vele aanwezigen toe. Ondanks de kou, harde wind en regen is de sfeer gemoedelijk en optimistisch. Fakkels worden aangestoken, de laatste thee wordt gedronken en iemand steekt nog snel een stuk vegetarische taart in zijn mond.

Aan alles heeft de ADC gedacht. Het oogt qua opzet professioneel, goed georganiseerd en dat wordt door de demonstranten gewaardeerd. Steeds meer Venraynaren sluiten zich spontaan aan. Handtekeningenlijsten tegen de komst van ScienceLink worden massaal getekend. De fakkeloptocht zet zich rond vier uur in beweging, onder veel publieke belangstelling. De regen is voor de demonstranten geen spelbreker.

Geheimzinnigheid
Het bedrijf Harlan in het Limburgse Horst is een van de gegadigden om zich binnen de campus van ScienceLink te vestigen. Harlan fokt wereldwijd dieren voor laboratoria, voornamelijk cavia's en konijnen, honderden in getal in Horst. Onduidelijk is of Harlan wil verhuizen naar Venray. Het bedrijf bleek niet bereikbaar te zijn voor commentaar.

Rond ScienceLink blijkt een zweem van geheimzinnigheid en geheimhouding te hangen. De lokale politiek hult zich in stilzwijgen. Slechts de fractievoorzitter van de SP uit zich in heldere bewoordingen. "Wij zitten niet te wachten op meer dierenleed en daar waar het mogelijk is moeten wij dit zien te voorkomen", aldus fractievoorzitter Jolanda Dijkema van de SP. "Ik loop dagelijks in het bos met een beagle, ja zo’n labhondje, en hoor mensen hun zorg uitspreken."

De coalitiepartijen CDA en PvdA spreken zich liever niet uit. Hun coalitiepartner, Lokaal Aktief, doet dat wel, al is het voorzichtig. Fractievoorzitter Gerrit Lemmens: "Aan ontwikkelingen in medisch onderzoek die het leven voor ernstig zieken leefbaarder maken, werkt onze fractie graag mee", zegt Lemmens. "Maar zodra zich bedrijven met bedenkelijke activiteiten aandienen, zal onze fractie zich ernstig verdiepen of de meerwaarde van zulk een vestiging toepasbaar is binnen het aangegeven kader." Niet duidelijk is hoe Lokaal Aktief denkt over een bedrijf als Harlan.

Verantwoordelijk wethouder Lei Heldens van Economische Ontwikkeling, wilde niet reageren op vragen over de actuele stand van zaken met betrekking tot de ScienceLink-plannen. Duidelijk is inmiddels wel, dat het hem veel moeite kost om zijn werkgelegenheidsdroom te realiseren. Hij richt zich noodgedwongen al op bedrijven in Duitsland. Volgens de tweede Bestuursrapportage 2007 van de gemeente Venray wordt 'de voor 2007 geraamde grondverkoop met betrekking tot ScienceLink niet gerealiseerd in 2007'. Onduidelijk is overigens of er al een bouwvergunning voor ScienceLink is verstrekt.

Malversaties

Opmerkelijk in het hele ScienceLink-verhaal is ook de positie van de derde partij, Van der Looy Projektmanagement B.V. in Weert. Het bureau kwam in november 2007 in opspraak. In het kader van een landelijk onderzoek naar mogelijke malversaties gepleegd door vastgoedhandelaren verrichtte de FIOD invallen bij bedrijven in heel Nederland. Dat gebeurde ook bij Van der Looy.

Zowel de directeur als de financieel-directeur werden door de FIOD gehoord. In een eigen persbericht van 24 november haastte Van der Looy zich om kenbaar te maken geen enkele betrokkenheid bij vastgoedhandel te hebben.

De ADC blijft de ontwikkelingen rond ScienceLink nauwgezet volgen. Zolang er een sfeer van geheimzinnigheid hangt rond de gemeentelijke plannen zal de ADC haar activiteiten in Venray voortzetten. "ScienceLink mag niet van de grond komen. Dieren verdienen een volwaardig leven zonder blootgesteld te moeten worden aan ondraaglijk leed", aldus woordvoerder Robert van de ADC.

Artikel verschenen op: www.ravagedigitaal.org