MARS TEGEN DIERENLEED

Op donderdag 9 augustus 2007 kwamen zo’n 400 dierenactivisten uit de hele wereld samen op het Beursplein in Amsterdam om zich uit te spreken tegen dierenleed. Na een paar korte speeches van woordvoerders van onder andere Respect voor Dieren en de Anti Dierproeven Coalitie beluisterd te hebben begonnen we aan onze vreedzame tocht door Amsterdam, die ons langs verschillende winkels met bont en HLS contacten zou leiden.

Als eerste was het de beurt aan Maison de Bonneterie, een winkel die ondanks vele demonstraties van Nederlandse activisten nog altijd bont in de schappen heeft. Door middel van megafoons, spandoeken, posters, fluitjes, en natuurlijk onze stemmen maakten we duidelijk dat bont anno 2007 onacceptabel is. Leuzen als ‘shame, shame, shame on you’ en ‘fur is murder, fur is death’ schalden door de straten van Amsterdam en trokken de aandacht van veel voorbijgangers.

Na enkele minuten voor de achterkant van deze winkel te hebben gestaan vervolgden we onze tocht en stopten we kort bij de winkel Guess in de Kalverstraat. In tegenstelling tot Maison de Bonneterie heeft Guess wel toegegeven aan de wereldwijde druk van activisten, en zal dit concern vanaf 2008 geen bont meer verkopen. Dit bewijst wederom het succes van onze demonstraties, en motiveert ons om te blijven strijden voor een wereld zonder dierenleed. Aangezien de hoofdingang van Maison de Bonnetrie ook aan de Kalverstraat ligt stopten we hier nogmaals om duidelijk te maken dat het ons ernst is, en dat we niet zullen stoppen met onze demonstraties totdat ook deze winkel bont van de schappen heeft gehaald.

Na twee winkels met bont geconfronteerd te hebben met hun aandeel in het dierenleed dat zich afspeelt in deze wereld kwamen we langs een vestiging van de Deutsche Bank, die tot voor kort meer dan 50.000 aandelen in het beruchte dierproefcentrum Huntingdon Life Sciences bezat. Door wereldwijde demonstraties heeft de Deutsche Bank, net als onder andere Dresdner Bank en Robeco, al hun aandelen in dit dierproefcentrum verkocht. Investeren in dierenleed, en zeker in HLS, is dus niet alleen onethisch, maar blijkt ook economisch gezien niet altijd zo verstandig meer te zijn. Ook dit succes toont weer de kracht van de internationale dierenrechtenbeweging, en sterkt ons allen in onze gezamenlijke strijd.

Op de hoek van de Keizersgracht en de Wolvenstraat ligt stockbroker Van der Moolen, dat een belangrijke partner van de NYSE Euronext is. In plaats van zich uit te spreken tegen het dierenleed in HLS koos Van der Moolen er tijdens voorgaande demonstraties voor om ons belachelijk te maken en te lachen met het dierenleed in HLS. Ironisch genoeg was deze arrogantie vandaag echter geheel afwezig en toonden geen van de medewerkers hun gezicht.

Iets verderop in de Wolvenstraat liggen de winkels Spoiled en Laura Dolls, die beiden bont verkopen. Tijdens een demonstratie van Respect voor Dieren vond een medewerker van Spoiled het nodig om de vreedzame demonstratie met geweld te beantwoorden. Met meer dan 200 demonstranten voor hun deur waren de medewerkers van de Spoiled ineens niet meer zo heldhaftig en verscholen zij zich in een gesloten winkel.

Ook bij Laura Dolls was geen beweging te zien. Deze winkel heeft twee kleine vestigingen in dezelfde straat, waar men tweedehands producten, waaronder veel bont, verkoopt. Aangezien bont al per definitie tweedehands is maakt het ons weinig uit of de kleren nieuw of gebruikt zijn; bont verkopen betekent geld verdienen met dierenleed, en geld verdienen met dierenleed is onacceptabel.

De demonstratie eindigde weer op het Beursplein, waar we nog één keer duidelijk maakten dat zakendoen met HLS niet geaccepteerd zal worden door de wereldwijde dierenrechtenbeweging. Dierproeven zijn niet alleen wreed maar ook onnodig, en de Anti Dierproeven Coalitie zal zich samen met andere organisaties in blijven zetten voor een wereld zonder uitbuiting en onnodig leed. Luidruchtig maar vreedzaam sloten we onze demonstratie hier succesvol af.

Bekijk de demonstratie op YouTube.