DIERENLEED ANNO 2007 ONACCEPTABEL
- apenhandelaars en opdrachtgevers geconfronteerd -

Afgelopen donderdag was het de hoogste tijd om een belangrijke spil in de dierproefindustrie te confronteren met zijn 'broodwinning.' Het verhandelen van rhesusapen voor laboratoria in heel Europa. Op de Kapelmeesterlaan 112b (Tilburg) zit in een hoekje op een mini-industrieterrein het bedrijf van Roberto Hartelust en zijn zonen. Van de buitenkant valt er amper wat op te merken.
Een opslagloods waar zo nu en dan een scherpe geur van mest en voedsel boven komt drijven. Welkom in de verborgen wereld van de arme rhesus-apen. In stalen kooien zitten ze in de opslagloods, wachtend op wat komen gaat. Een langdurige tocht naar een laboratorium in Zweden? Of een enkeltje BPRC Rijswijk? Het lot van de apen staat vast: akelige dierproeven met de dood tot gevolg. Voor normale mensen valt het niet te begrijpen. Dieren opsluiten en vervoeren naar plekken waar ze worden opengesneden en vergiftigd. Op weg naar kille laboratoria waar de dieren onderworpen worden aan bijv. giftigheidstesten of xenotransplantaties.

De Anti Dierproeven Coalitie stond donderdagochtend van 08.00 tot 10.00 bij de poort van Hartelust. Om hem te confronteren met het leed dat hij de dieren aan doet. Om de nare verborgen praktijken onder het voetlicht te brengen. Omroep Brabant bracht verslag uit van onze demonstratie. Twee uur, non-stop luidruchtig protest zoals we gewend zijn van de Anti Dierproeven Coalitie. We zullen niet zwijgen en wegkijken hoe dieren kapot gemaakt worden.

Van Tilburg naar Brussel. Op naar de ambassade van Mauritius. Het toeristische eiland Mauritius is één van de grootste exporteurs van makaak-apen. Duizenden worden uit de jungle geplukt en in een kleine kale kooi gestopt. Voor mensen met een hart valt dit niet te verkroppen Schitterende, zelfstandige wezentjes die onderdeel zijn van een prachtig eco-systeem. Veroordeeld tot een pijnlijke dood in een laboratorium aan de andere kant van de wereld. De Anti Dierproeven Coalitie spreekt zich uit tegen dit onrecht. Totdat de schandalige handel in apen gestopt wordt.

Van Brussel naar Vilvoorde. Novartis Pharma is een belangrijke opdrachtgever van Europa's grootste dierproefcentrum Huntingdon Life Sciences. Hier worden elke dag 500 dieren gedood. Nog steeds staat het beeld van de beagle die in zijn gezicht werd gestompt ons scherp voor de ogen. Novartis experimenteert graag op dieren en steekt miljoenen euro's in HLS. Via een interview op de radio konden we vele luisteraars informeren over Novartis en de dierproeven in HLS. Het was inmiddels half zeven s'avonds en tijd om de geslaagde actiedag te beëindigen.