Knesset verbiedt dierproeven op cosmetische producten
Door Sheera Claire Frenkel

Dierenasiels in Israël hebben zich voorbereid op de komst van nieuwe bewoners, nadat de Knesset (het Israëlische parlement) afgelopen maandag nieuwe wetgeving omtrent dierproeven heeft ingevoerd. Deze wetgeving verbiedt met onmiddellijke ingang het testen van cosmetica en schoonmaakmiddelen op dieren, wat betekent dat de twee tot drieduizend dieren die op dit moment gebruikt worden voor dergelijke proeven vrijgelaten zullen worden.

“Dit is een belangrijke wet die de veranderende houding van de samenleving tegenover dierenrechten reflecteert,” stelde parlementslid Gideon Sa’ar van de Likud partij, die het wetsvoorstel had gedaan. Hieraan moest hij echter wel toevoegen dat het testen van medicijnen op dieren nog wel binnen de huidige wetgeving valt.

Sa’ar vertelde aan het parlement dat hij de wet had voorgesteld op aandringen van zijn zestienjarige dochter, Daniella, die hem in eerste instantie met het voorstel had benaderd.

“Op basis van wat Daniella had gezien en geleerd, wist ze me te overtuigen van het belang van deze wet. Ik ben erg trots op deze nieuwe generatie die een humane samenleving wil en een zonnige toekomst voor Israël zal verzekeren,” zei Sa’ar. Hij voegde hieraan toe dat deze nieuwe wet de wetgeving van Israël op gelijke hoogte bracht met die van de Europese Unie, die drie jaar geleden beiden soortgelijke wetten invoerden.

“We wilden niet dat Israël de achtertuin van cosmetische bedrijven zou worden waar zij hun producten konden testen,” zei Anat Refua, directrice van Let the Animals Live. Na het verbod op dierproeven voor cosmetica in Europa gingen veel bedrijven op zoek naar alternatieve locaties om hun producten te testen op dieren, waarvan velen uiteindelijk bij de Filippijnen en Vietnam terecht kwamen, aldus Refua.

Hoewel er verschillende alternatieven voor dierproeven zijn, waarvan een groot deel draait om synthetische replica’s, blijven dierproeven de goedkoopste manier voor bedrijven om hun producten te testen.
Voordat Sa’ar’s wetsvoorstel werd gerealiseerd, stelde de Israëlische wet dat de Council on Animal Experimentation toestemming voor dierproeven kon verlenen aan bedrijven die cosmetische producten of schoonmaakmiddelen produceren als dat nodig was.
Dierenactivisten stellen echter dat deze raad vaak gunsten verleende aan dergelijke bedrijven, omdat veel van de raadsleden zelf werkzaam waren voor één van de twintig bedrijven in Israël die zich bezighouden met dierproeven. Uit een rapport uit 2004 kwam ook naar voren dat er “niet genoeg” controle was op de raad.
Alhoewel Sa’ar blij zegt te zijn met het doorlaten van zijn wetsvoorstel, zwoer hij ook een tweede wetsvoorstel in te dienen dat het importeren van producten die op dieren zijn getest zou verbieden. Hij had dit wetsvoorstel al één keer eerder gedaan maar kreeg toen net niet genoeg stemmen.
Refua zei dat ze hoopte dat het Sa’ar zou lukken om ook dit tweede wetsvoorstel door te voeren, en dat in de tussentijd het Israëlische volk maar moet “stemmen met hun geld” en ervoor moet zorgen dat de producten die ze kopen niet op dieren zijn getest.


DIERPROEVEN VOOR COSMETICA IN EUROPA

In 2009 is het in Europa verboden om dierproeven uit te voeren voor cosmetica. Helaas zijn de meeste cosmetica produkten wel getest op dieren, buiten de EU!
De Europese Unie heeft een import verbod ingesteld op cosmetica produkten die getest zijn op dieren per 2009. Met uitzondering van 3 soorten dierproeven
die pas per 2013 verboden worden, mits er 'voldoende alternatieven' voor handen zijn. Dit geeft de industrie een ontsnappingsclausule.