PROTEST TEGEN DIERPROEVEN IN BELGIE

Vandaag stond de Anti Dierproeven Coalitie in België om daar vier bedrijven te confronteren met hun banden met Huntingdon Life Sciences en hun aandeel in het dierenleed dat zich daar afspeelt.

We begonnen ’s morgens vroeg bij Novartis Vilvoorde, dat ongeacht het feit dat HLS al zesmaal is ontmaskerd als een ware hel voor dieren nog altijd opdrachten voor dierproeven uitbesteedt aan dit zieke dierproefcentrum. Zoals vaak het geval is tijdens onze demonstraties werden we begroet met een mix van arrogantie en lafheid; sommigen medewerkers leken het hele gebeuren nogal grappig te vinden, terwijl anderen te laf waren om met ons geconfronteerd te worden en om politiebegeleiding vroegen voordat ze hun gebouw binnengingen.

Na Novartis volgden twee financiële targets van de campagne, te weten Robeco en NYSE Euronext, die beiden in Brussel gelegen zijn. Robeco is onlangs ontmaskerd als één van de bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om aandelen te kopen in HLS. Meer dan 44.000 aandelen hebben zij hierin gekocht, waarmee ze het dierenleed in HLS financieren in een poging geld te verdienen ten koste van de dieren. Reden genoeg dus voor ons om Robeco op hun verantwoordelijkheid te wijzen en ze te vragen hun aandelen in HLS zo snel mogelijk weer te verkopen.

De aandelenhandel in HLS zou uiteraard niet mogelijk zijn zonder NYSE Euronext, dus ook hier stonden we klaar om de medewerkers te confronteren met hun verantwoordelijkheid in het dierenleed dat zich afspeelt in HLS. Na minder dan een half uur werd het gebruik van onze ene megafoon echter verboden - we mochten er om te beginnen al maar één gebruiken - en besloten we de demonstratie hier te stoppen. We waren al verplicht om aan de overkant van de straat te staan, en aangezien tien meter stoep en een zesbaansweg ons van het beursgebouw scheidden was het onmogelijk om hier zonder megafoons nog effectief te demonstreren. De staat van het Belgische demonstratierecht, of beter gezegd, het gebrek hieraan, werd hiermee opnieuw pijnlijk duidelijk gemaakt.

Uiteraard lieten we ons hierdoor niet uit het veld slaan en begonnen we met veel energie aan de laatste demo van de dag, bij GlaxoSmithKline, de grootste klant van HLS. Tijdens wereldproefdierenweek stond de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA bij GSK op de stoep om een kijkje te nemen bij de proefapen daar, na hiervoor tijdens een televisieprogramma een uitnodiging te hebben ontvangen van Jean Stephenne, CEO van GSK. Bij aankomst kwam GAIA echter voor een gesloten poort te staan en werd de belofte die GSK eerder had gemaakt niet nagekomen. Dit zegt uiteraard al genoeg over de toestand van de proefapen daar, en dus stonden wij er vandaag om GSK te confronteren met hun walgelijke praktijken, zowel in hun eigen laboratoria en als klant van HLS. Drie uur lang bestookten we het bedrijf met speeches en leuzen, en confronteerden we de medewerkers op weg naar huis. Gesloten poorten of niet, wij zullen er zijn om onze stem te laten horen voor de dieren die elke dag lijden en sterven dankzij bedrijven als GSK.

Het Belang van Limburg publiceerde de actie: klik hier. "Dierenrechtenorganisatie protesteert tegen onderzoek op dieren."

Wil je meedoen? Mail ons: [email protected]

1. Zie http://www.gaia.be/ned/control.php?&topgroupname=&groupname=pb37