VENRAY SPREEKT: SCIENCELINK IS EEN SCHANDE

"Dit is schandalig!" riep een inwoner uit Venray. "Dat ze zo'n centrum hier willen bouwen!" De foto's van gepijnigde dieren misten hun doel niet. Opnieuw kwamen er veel mensen naar ons toe om hun afschuw uit te spreken over dierproeven. Raamposters werden meegenomen en vele handtekeningen gezet. "Onbegrijpelijk, en dat met onze belastingcenten!". Zoals we twee weken geleden al hadden gemerkt; er is geen steun voor Sciencelink. Niet hier in Venray en niet in de rest van Nederland.

Vele mensen waren ook op de hoogte van het bestaan van Harlan, de proefdierfokker uit Horst. Harlan is een internationaal opererend bedrijf dat naast het leveren van dieren voor laboratoria, ook bloed, weefsels en organen levert. Zoals ook Campina ooit is begonnen om niet langer uitsluitend melk te verkopen, maar ook allerlei andere producten op basis van melk (yoghurt, melkdrankjes met smaak), wil ook Harlan alleen maar meer. Sinds 2005 test Harlan zelf ook op dieren in opdracht van de industrie. Precies wat de gemeente Venray en de heer Heldens voor ogen hebben met Sciencelink.

Recentelijk spraken wij met een voormalig medewerkster van Harlan. Met tranen in haar ogen stond ze in een grote schuur met duizenden kleine oogjes die haar aankeken. "Ik moest de bakken schoonmaken en de dieren overzetten in andere bakken. Ik pakte de zwangere moedertjes beet met twee handen en zette ze netjes in een andere bak. Dat was niet goed want het ging te langzaam. Ik moest graaien in die bakken van mijn collega's en pakken, pakken, pakken. Zij grepen in iedere hand drie cavia's die vervolgens zo in de bak werden gesmeten. Ze gilden."

De heer Heldens en de verantwoordelijken van de gemeente Venray en Sciencelink zullen nog eens goed in de spiegel moeten kijken. Is dit wat ze voor ogen hebben? Spenderen we 60 miljoen euro belastinggeld aan een centrum waar duizenden dieren zullen wegkwijnen en gepijnigd gaan worden in wrede dierproeven of zijn er betere manieren om dit geld te besteden? Sciencelink is nog slechts een project. Nog geen steen staat in de grond. Samen met de inwoners van Venray kunnen we dit schandalige project een halt toe roepen.