Technologie gericht op vervanging van dierproeven

WASHINGTON – Er wordt gewerkt aan een technologie die het gebruik van proefdieren door cosmeticaproducenten om allergische reacties op hun producten te testen en deze technologie kan al in 2011 gebruikt gaan worden.

De technologie is ontwikkeld door Hurel Corp, met financiering van cosmeticaproducent L'Oreal, en is bedoeld ter vervanging van proeven op muizen en cavia's gebruikt om de reacties van de huid te voorspellen op het gebruik van medicijnen en cosmetica. Het apparaat maakt gebruik van in laboratorium gekweekte menselijke huidcellen om allergische reacties van het lichaam op vreemde chemicaliën te simuleren. Voorlopige experimenten tonen hoop, maar zorgvuldige proeven zijn nog steeds nodig om de nauwkeurigheid van de technologie te bepalen.

De standaardmethode voor het testen van allergische reacties is het toedienen van chemicaliën op de oren van muizen, die later worden gedood en ontleed voor studie.

Het in North Brunswick, New Jersey, gevestigde Hurel verklaarde donderdag samen met cosmetica gigant L’Oreal, die de proeven financiert, te hopen dat de noodzaak van dergelijke proeven verdwijnt.

Het product van Hurel bestaat uit een glazen chip met menselijke huidcellen en chemische stoffen die het immuunsysteem van het lichaam simuleren. Als een vreemde stof op de chip komt, bootsen de cellen en de chemische stoffen een natuurlijke allergische reactie van het menselijk lichaam na.

Terwijl het product nog in ontwikkeling is, zeggen medewerkers van Hurel dat een werkend prototype beschikbaar moet zijn in de tweede helft van volgend jaar. Naast cosmetica kan de technologie worden gebruikt voor het testen van huishoudelijke schoonmaakmiddelen en pesticiden.

Hurel-directeur Robert Freedman zegt dat het te vroeg is om de prijs of de verkoopcijfers voor de chip te schatten, maar hij schat de markt voor een niet-dierlijke allergie test op 2 miljard dollar per jaar.

Net als andere bedrijven in de cosmetica-industrie, is L'Oreal razend snel aan het werk om alternatieven te ontwikkelen voor het testen van rimpelcrèmes en lippenstift om te voldoen aan de Europese Unie wetgeving. EU-wetgevers hebben bedrijven opgedragen om huidtesten op dieren voor 2013 af te schaffen.

L'Oreal heeft het gebruik van dierproeven door de jaren heen verminderd, maar vertrouwt nog steeds op de techniek om bepaalde nieuwe chemische stoffen te testen.

"Ik geef L'Oreal krediet voor zijn bereidheid om dit soort wegen te verkennen", aldus Dr. Karel Sandusky, van ‘The Physicians Committee for Responsible Medicine’. "Dit is het eerste wat ik ooit heb gezien waarbij het immuunsysteem wordt geïmiteerd zonder gebruik van een dierlijk component."

Een woordvoerdster van L'Oreal zegt dat het bedrijf zwaar heeft geïnvesteerd in niet-dierproeven gedurende meer dan 25 jaar, maar weigert te zeggen hoeveel geld is geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Hurel chip.

Hurel zal vrij zijn om de technologie in licentie aan andere bedrijven te verstrekken zodra het bewezen effectief is, zei ze.

Sandusky, een voormalige toxicoloog aan de ‘Environmental Protection Agency’, schat dat de Hurel technologie, indien succesvol toegepast, de noodzaak voor het gebruik van tienduizenden proefdieren per jaar kan elimineren.

Om die reden heeft de dierenrechtenorganisatie PETA plannen om het bedrijf donderdag een innovatieprijs toe te kennen voor "diervriendelijke prestatie in de handel." PETA’s wetenschappelijke beleidsadviseur dr. Kate Willett verklaart dat de organisatie Hurel’s onderzoeksinspanningen heeft gevolgd.

Hurel werd opgericht in 2005 en heeft nog een ander product in ontwikkeling: een lever giftigheidsproef. Gezien het feit dat toezichthouders in het algemeen niet een experimenteel medicijn goedkeuren wanneer er tekenen zijn dat die schadelijk is voor de lever, zou een lever giftigheidsproef een zegen zijn voor medicijnproducenten die hun medicijnen op dieren testen alvorens ze aan die toezichthouders voor te leggen.

Dierproeven kunnen traag zijn en veel onderzoekers vragen zich af hoe goed de reactie van een dier op een chemische stof menselijke reacties voorspelt.

Door het verminderen van tijd, geld en mogelijke onjuistheden in verband met dierproeven, schat Robert Freedman dat Hurel’s proeven zo’n 100 miljoen dollar in mindering kan worden gebracht op de ongeveer 1 miljard dollar kosten voor de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel.

Bron: MATTHEW Perrone, AP Bedrijfsjournalist