Na 17 jaar nu meeste dierproeven in Groot-Brittannië
Groei dierproeven heeft niet geleid tot oplossingen

Wetenschap heeft een 'stappenplan voor vervanging dierproeven' nodig, aldus de “Dr Hadwen Trust for Humane Research”.

Overheidsstatistieken die zijn vrijgegeven, onthullen dat Britse dierproeven sinds 17 jaar nu een schokkend hoogtepunt hebben bereikt van 3,7 miljoen experimenten, een 14% stijging sinds 2007. De “Dr Hadwen Trust for Humane Research”, de in Groot-Brittannië leidende niet-dierlijke medisch onderzoeksinstelling, reageert vandaag door te zeggen dat veel meer vooruitgang geboekt had moeten worden in het toepassen van alternatieven om dieren in experimenten te vervangen, maar in plaats daarvan blijkt het aantal gebruikte dieren nu net zo hoog te zijn als in de vroege jaren 1990.

Op de 50ste geboortedag van de 3V’s (Russell en Burch’s concept voor de vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven), zegt de “Dr Hadwen Trust” dat dit een "wake-up call moment moet zijn voor beleidsmakers” en doet dan ook een beroep op alle grote politieke partijen om zich verbinden aan het opzetten van een “routekaart naar vervanging”.

Er waren 3.656 miljoen dierproeven sinds 2008, waarbij 3.583 miljoen individuele dieren betrokken waren - een schokkende 39% toename sinds Labour aan de macht kwam, een 14% stijging alleen al sinds 2007.

Er is een aanzienlijke toename van experimenten op genetisch gemodificeerde dieren (nu 36,5% van alle procedures); apen (16% stijging), katten (17% stijging), varkens (95% stijging) en vissen en amfibieën (respectievelijk een 85% en 82% stijging).

Dr. Sebastien Farnaud, Wetenschappelijk Directeur bij de “Dr Hadwen Trust for Humane Research” en een moleculair bioloog aan de Westminster Universiteit, vindt dat veel meer vooruitgang geboekt had moeten zijn om proefdieren door alternatieven te vervangen:
"Dit jaar is het vijftigjarig bestaan van het concept van vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven, maar in plaats van een alternatieven revolutie constateren wij het hoogste aantal dierexperimenten sinds zeventien jaar."

"Het is herhaaldelijk aangetoond hoe onbelangrijk voor de menselijke patiënten dierziekte modellen zijn, en daarom is het in stand houden van zo een hoog aantal proefdieren niet in het beste belang van de wetenschap. Zo'n schokkende stijging van het aantal dierproeven moet een wake-up call moment zijn voor beleidsmakers, dat aanzienlijk meer inspanningen moeten worden gedaan gericht op de ontwikkeling van alternatieven in de biomedische wetenschap en niet zomaar om het leed van de dieren te voorkomen, maar omdat het van cruciaal belang is om medisch onderzoek te laten profiteren van de voordelen die niet-dierlijke benaderingen kunnen brengen."
De “Dr Hadwen Trust” heeft vandaag de belangrijkste politieke partijen aangeschreven om hen op te roepen zich te committeren aan de opbouw van een “routekaart naar vervanging”. Een routekaart is nodig om te bepalen welke belangrijke speerpunten nodig zijn voor meer financiële middelen, technologie-ontwikkeling, onderzoek en ontwikkeling en politieke steun om geleidelijk aan het aantal dierproeven te verminderen en om die uiteindelijk te vervangen.

Het “Dr Hadwen Trust for Humane Research” financiert baanbrekend onderzoek aan universiteiten in Groot-Brittannië. Onze projecten zijn gericht op vervanging van het gebruik van dieren voor medisch onderzoek en door dit te doen, het verbeteren van de relevantie en kwaliteit van het onderzoek naar slopende aandoeningen zoals multiple sclerose, cystische fibrose, huidkanker en hersenaandoeningen. Zo won de “Dr Hadwen Trust” in maart de NC3Rs diervervangings prijs voor het financieren van een driedimensionaal menselijk cel model van vroege borstkanker. Het model biedt een meer menselijke benadering en vervangt experimenten die tot 400 muizen per proef in tumoronderzoeken kunnen gebruiken.

Statistieken:
Er is een 39% toename in dierproeven sinds Labour aan de macht kwam in 1997.
14% stijging van dierproeven sinds 2007
16% stijging van procedures inzake genetisch gemodificeerde dieren sinds 2007
16% stijging van aap experimenten sinds 2007 (61% toename in apen gebruikt voor hartexperimenten, 34% stijging in zenuwstelsel onderzoek)
17% stijging van katten, en 9% stijging van muizen gebruikt sinds 2007
95% stijging van varkens-experimenten (voornamelijk immunologie)
65% van de procedures werd uitgevoerd zonder enige vorm van verdoving

Genetische modificatie van dieren vertegenwoordigt nu 36,5% van alle procedures
Afname in het gebruik van honden (18%), konijnen (13%)

Alle dierenexperimenten zijn vastgelegd door de Animals (Scientific Procedure) Act 1986, die zouden kunnen leiden tot "pijn, lijden, ongemak of blijvend letsel".

In 1959 publiceerden zoöloog William Russell en microbioloog Rex Burch "De beginselen van humane experimentele techniek" die als eersten begonnen met het concept van de 'Drie V's' van vervanging, vermindering en verfijning. Het drie V's concept is inmiddels goedgekeurd in de gehele wereld als de belangrijkste leidraad in het humaan gebruik van dieren in onderzoek, en is opgenomen in de wet- en regelgeving van de vele landen, waaronder Groot-Brittannië en de Europese Unie.

Notities
Statistieken van wetenschappelijke procedures op levende dieren - Groot-Brittannië, 2008, uitgegeven in een samenvatting op de website van Binnenlandse Zaken op 21 juli 2009. Het volledige document is beschikbaar op http://rds.homeoffice.gov.uk/rds/scientific1.html

Totaal aantal dierexperimenten gestart in 2008 (3.656 miljoen) is het hoogste aantal sinds 1992.
The Principles of Humane Experimental Technique, WMS Russell L. en R. Burch:
http://altweb.jhsph.edu/publications/humane_exp/het-toc.htm