Huidkweek mens alternatief voor dierproeven

Het succesvol kweken van menselijke huid buiten het lichaam en dat gebruiken bij onderzoek naar huidkanker is goed voor de zogeheten ZoMw-Parel. De huidkweek biedt een alternatief voor dierproeven bij wetenschappelijk onderzoek.

Dr. Kees Tensen, hoofd van het onderzoekslaboratorium Huidziekten van het Leids Universitair Medisch Centrum krijgt vandaag de Parel uitgereikt van drs. Annemiek van Bolhuis plaatsvervangend DGV, namens minister Klink van Volkgezondheid.

Testen geneesmiddelen
Dankzij dit parelproject kan het testen van de veiligheid van geneesmiddelen, cosmetica en chemische stoffen plaatsvinden op gekweekte huid in plaats van op proefdieren. De huidkweek biedt daarnaast vele mogelijkheden voor onderzoek naar huidkanker, onder meer bij transplantatiepatiënten. Het onderzoek werd ten dele gesubsidieerd vanuit het ZonMw-programma Dierproeven Begrensd.

Chemische stoffen screenen
Volgens een nieuwe Europese richtlijn moeten de komende tijd zo'n 30.000 chemische stoffen waarmee veel mensen in aanraking komen opnieuw op veiligheid onderzocht worden. Het huidkweekmodel kan een goed alternatief vormen om snel stoffen te screenen.

Onderzoek naar huidkanker
De ontwikkeling van de gekweekte huid is bij het LUMC al jaren gaande onder leiding van dr. Abdoelwaheb El Ghalbzouri, met name voor het bestuderen van huidcelkanker. In het laboratorium worden huidtumoren gekweekt die verwijderd zijn bij patiënten.

Echte kankercellen
Inmiddels heeft promovenda Suzan Commandeur aangetoond dat de gekweekte cellen ook 'echte' kankercellen zijn gebleven. Dat biedt perspectieven om geneesmiddelen te testen en om in het lab de huidkanker nader te onderzoeken. Niet alleen de opperhuid, maar ook de onderliggende lederhuid kan nu gekweekt worden.

Origineel artikel