PROBIOTICA KENT SLECHTS MONDIGE WINNAARS
- Stemloze dieren de dupe van gezondheidclaims

In 1935 ontwikkelde een Japanse wetenschapper zuiveldrank Yakult met probiotica. Yakult wordt tot op de dag van vandaag verkocht als gezondheidsdrankje 'goed voor de balans in je darmen.' Probiotica zijn yoghurtbacteriën die men aan functionele levensmiddelen toevoegt om de gezondheid van de consument te bevorderen. Men veronderstelt dat veel van deze producten de weerstand verbeteren, maar hoe ze dat doen is vaak onduidelijk.

Gabriele Gross promoveerde 29 september 2008 aan Wageningen Universiteit op haar proefschrift om de effecten van probiotica te meten. Het onderzoek is uitgevoerd bij NIZO Food Research, Ede, en bij de Animal Sciences Group in Lelystad. NIZO is vanaf het begin betrokken bij fundamenteel onderzoek op het gebied van interacties tussen bacteriën en de darmwand en deze kennis wordt ingezet om producenten van probiotica te helpen bij het verder ontwikkelen van hun producten en het onderbouwen van gezondheidsclaims. Inzicht in werkingsmechanismen van probiotica helpt om producten te ontwikkelen waarin het gezondheidseffect optimaal is. Een goede onderbouwing van de werking van probiotica is van groot belang om consumenten te garanderen dat ze krijgen wat ze verwachten en wat wordt geclaimd.

Verschillende diersoorten werden ingezet voor deze experimenten, waaronder varkens in de faciliteit in Lelystad. 73 jaar na het ontwikkelen van de drank worden nog steeds dieren opgeofferd om gezondheidclaims van producten te garanderen. Yakult spint er garen bij. Nizo en Animal Sciences Group Lelystad ontvangen opdrachten en de Universiteit van Wageningen kan Gabriele Gross laten promoveren op haar proefschift. Allemaal mondige winnaars ten koste van anonieme stemloze dieren.

De uitkomst van het onderzoek is dat probiotica direct de functionaliteit van darmcellen beïnvloeden, maar niet de aanhechting van ziekteverwekkers kunnen blokkeren. Nizo geeft op haar website aan dat 'er nog steeds veel onduidelijk is over het werkingsmechanisme van probiotica.' Genoeg redenen voor het opzetten van nieuwe experimenten.

Bron: Wageningen Universiteit
Bron: Nizo
Bron: Yakult

Klik hier voor het eerder verschenen nieuwsbericht over probiotica toediening bij alvleesklierpatiënten op de Universiteit van Utrecht. Succesvol bij ratten, dodelijk voor patiënten.