Doodsbange aapjes
in een loods in Tilburg

RC Hartelust BV is één van de grootste handelaren in apen binnen de internationale vivisectie-industrie. Het bedrijf is gevestigd aan de Kapelmeesterlaan 112b in het Nederlandse Tilburg Noord. Roberto Hartelust heeft een vergunning voor het houden van 200 apen in de loods in Tilburg. Hartelust mag jaarlijks maximaal 720 apen verhandelen. De dieren die zij verhandelen zijn gedoemd te eindigen in verschillende proefdierlaboratoria. Mochten de dieren de stressvolle periode van fokkerijen en transport overleven, dan wacht hun een lijdensweg in wrede en nutteloze dierproeven. Veel dieren sterven tijdens de proeven of worden na de proeven gedood voor autopsie of vernietiging.

- Lees hier het artikel van Paul Kraaijer over de apenhandel van Hartelust

De apen importeert RC Hartelust BV uit China. In China bestaat er geen (dierenwelzijns) wetgeving voor de fok, vangst en verkoop van apen. De apen zitten opgesloten in immense fokkerijen onder erbarmelijke omstandigheden. Door gesjoemel met documenten worden veel apen verkocht alsof ze in gevangenschap geboren zijn, terwijl ze feitelijk in het wild gevangen zijn. De apen worden met name gevangen in de buurlanden van China, zoals Birma en Vietnam. Wegens het gebrek aan regelgeving is China heel populair bij malafide handelaren en wetenschappers die zo de meer strikte regelgeving in hun eigen land willen omzeilen.

RC Hartelust BV is de enige importeur van apen in Europa vanuit de Chinese China National Scientific Export Coörporation. Bij het Biomedical Primate Research Center (BPRC) in Nederland laat RC Hartelust BV zijn apen testen op onder andere Ebola, het HIV virus en Hepatitis. Tevens was in oktober 2000 het hoofd dieren van het BPRC samen met RC Hartelust BV mee op het jaarlijkse uitstapje naar China om daar apenfokkerijen te bezoeken. Naast de directe connectie tussen RC Hartelust BV en BPRC worden ook de onderlinge banden tussen de verschillende grote farmaceutische bedrijven en instellingen steeds duidelijker. Hier wordt slechts een tipje van de sluier opgelicht van de wrede en corrupte wereld die vivisectie-industrie heet.

In 2005 was het bedrijf van Robert Hartelust verantwoordelijk voor de dood van 4 apen die samen met 46 andere apen naar het Zweedse Smittskyddsinstitutet (Swedish Institute for Infectious Disease Control) werden vervoerd. Tijdens dit 17 uur durende transport, waarbij elk van de apen slechts één appel had gekregen en geen water, waren de kooien van de dieren te dicht bij de verwarming gezet. Het Swedish Animal Welfare Agency heeft Hartelust naar aanleiding hiervan aangeklaagd wegens dierenmishandeling, overtreding van de dierenwelzijnswet en het niet naleven van EU-regelgeving.

Klik hier voor een lijst met bedrijven waar Hartelust apen aan geleverd heeft.

De internationale vivisectie-industrie heeft groot belang bij een handelaar annex importeur als RC Hartelust BV, die hen keer op keer nieuwe slachtoffers levert die zij kunnen gebruiken voor hun wrede en nutteloze experimenten. Het is de hoogste tijd dat hier een einde aan komt en dat RC Hartelust zijn BV als handelaar in proefdieren opdoekt.

Over de hele wereld worden per jaar meer dan 115 miljoen levende dieren gebruikt voor meedogenloze experimenten. Wereldwijd sterven er 30 dieren per seconde tijdens of na deze experimenten. Bij veel dierproeven worden meerdere versies van hetzelfde product getest. De farmaceutische industrie is één van de grootste industrieën van de wereld. De bedrijven kunnen veel winst maken door een patent aan te vragen op de door hun ontwikkelde medicijnen. Hierdoor willen ze niet samenwerken met concurrerende bedrijven.

Rondom farmaceutische instellingen en andere vivisectie laboratoria is een brede industrie opgebouwd. Denk hierbij aan speciale laboratorium- en fokkooien, proefdierinstrumenten, in- en export van dieren enzovoorts. Deze hele industrie zou verloren gaan bij een proefdiervrije wetenschap, bovendien zou er flink geïnvesteerd moeten worden in alternatieven, wat economisch niet interessant is.
Economische belangen wegen zwaarder dan de gezondheid van mens en dier. Er moet een einde komen aan deze geïndustrialiseerde vorm van dierenmishandeling en het feit dat deze bedrijven zich verrijken ten koste van mens, dier en milieu. Het argument van de vivisectie-industrie dat dierproeven noodzakelijk zijn, is onzin.
Steeds meer wetenschappers en dokters beamen dat dierproeven misleidend, wreed en volslagen nutteloos zijn. Dat het ook echt helemaal zonder dierproeven kan bewijzen instellingen zoals het Britse Dr. Hadwen Trust dat veel succes boekt met humane onderzoeksmethodes.