Rechtszaak aangespannen om de apen te redden in Nepal.

Kathmandu, Nepal: Een groep dierenrechtenactivisten is naar het Hoog Gerechtshof gestapt om het door de regering voorgestelde plan om Nepalese makaken te exporteren naar de VS voor wetenschappelijk onderzoek, te voorkomen. De activisten hebben een publiek belang om die export van, wat zij zeggen, bedreigde dieren te voorkomen.

Zij voeren in het verzoekschrift aan dat de voorgestelde export van invloed zou zijn op de populatie van de "bedreigde" dieren, die gewild zijn voor wetenschappelijk onderzoek vanwege hun genetische bouw.

De rhesus makaken zijn gewild in de wetenschap, omdat zij relatief eenvoudig te houden zijn in gevangenschap en zij vaak gebruikt zijn voor medisch en biologisch onderzoek. Na een verbod op de export door India in 1978, is er een tekort ontstaan van rhesus makaken voor wetenschappelijke studies.

De indieners van het verzoekschrift beweren dat de regering al werkt aan de uitvoer van de rhesus apen, terwijl dat in strijd is met de Wildlife Act. Het Hoog Gerechtshof houdt donderdag de eerste publieke hoorzitting over de zaak, volgens advocaat Vijay Singh, die voor de indieners zal pleiten.

Nepal opende haar deuren voor het gebruik van rhesus apen voor onderzoek in 2003, toen zij de ‘Wildlife Farming Breeding and Reach Working Policy’ instelde dat het fokken van dieren in gevangenschap toestaat. Volgens dat beleid mogen in gevangenschap gefokte dieren worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Momenteel heeft het Ministerie van Nationale Parken en Wild Bescherming twee particuliere organisaties toestemming verleend voor de fok en reproductie van rhesus apen.

Volgens de indieners zijn het Nepal Biodiversity Research Center en het National Biomedical Research Center momenteel betrokken bij het fokken van apen in Nepal en hebben zij lobbywerk verricht bij de regering om toestemming te verkrijgen voor de uitvoer van de apen.

Volgens de Environment News Service, een milieu nieuwsdienst, exporteert China in gevangenschap gefokte makaken. Wetenschappers hebben een aantal gedrags- en fysiologische verschillen in ziekteontwikkeling tussen dieren uit beide landen geconstateerd, aldus ENS op haar website.

Desondanks hebben enkele dierenrechtenactivisten geprotesteerd tegen de voorgestelde uitvoer apen uit Nepal. ENS heeft de gerenommeerde primatendeskundige dr. Jane Goodall benaderd over de uitvoer van Nepalese rhesus apen: "Nepalese apen zijn zowel heilige als prachtige wezens. Zij moeten niet worden geëxporteerd naar welk land dan ook voor onderzoeksdoeleinden, maar zij moeten kunnen leven in vrijheid, in het wild."

Animal Nepal en Wildlife Watch Groups hebben zich ook uitgesproken tegen het fokken en exporteren van Nepalese apen voor biomedisch onderzoek in Amerika.

In het verleden hebben deze groepen handtekeningen verzameld van meer dan 1100 mensen uit 21 landen in een petitie, waarin een beroep op de regering van Nepal wordt gedaan om haar plannen om laboratoria te bouwen waarin rhesus apen worden gebruikt en om apen te exporteren, in te trekken, aldus de Environment News Service.

Bron: [email protected]


De Anti Dierproeven Coalitie ondersteunt de rechtszaak in Nepal financieel. Morgen zal de Anti Dierproeven Coalitie opnieuw demonstreren bij de Ambassade van Nepal in Brussel.

De Anti Dierproeven Coalitie is onderdeel van de Gateway to Hell Campagne. Wekelijks worden in landen als Amerika, Frankrijk, Finland, Duitsland, Nederland en België gedemonstreerd voor de apen in Nepal.