TABAKSGIGANT BOUWT DIERPROEFCENTRUM

Tabaksgigant Philip Morris heeft plannen aangekondigd om een groot nieuw onderzoeks- en ontwikkelingscentrum the bouwen in Richmond, Virginia, MET een uitgebreid dierproeflaboratorium.

Volgens anonieme bronnen bevatten de ontwerpplannen voor het gebouw twee ruimtes genaamd “Primate Room 1” en “Primate Room 2.” Wat deze ontdekking nog ontzettender maakt is het feit dat Philip Morris gelinkt is aan Covance Laboratories, waar een undercover medewerker van PETA onlangs beelden vastlegde van apen die mishandeld werden door de medewerkers daar.

Decennia lang hebben tabaksbedrijven zoals Philip Morris gebruik gemaakt van dierproeven in een poging mensen te overtuigen dat roken veilig is. Dit soort onderzoeken zijn speciaal misleidend vanwege het feit dat dieren op een andere manier kanker ontwikkelen dan mensen. Nu wil Philip Morris door middel van nog meer onderzoeken opnieuw proberen de consument te misleiden en ervan te overtuigen dat het roken van hun sigaretten minder schadelijk is.

Honden, ratten, apen, en konijnen worden vastgekoppeld aan machines en gedwongen rook in te ademen in ijdele pogingen aan te tonen dat roken veilig is. Vaak gebruiken onderzoekers zwangere dieren om vast te stellen hoe roken pasgeborenen beïnvloedt, ondanks een overvloed aan bewijs dat dit schade toebrengt.

In een recent onderzoek werden zwangere rhesus apen aan een machine vastgekoppeld en gedwongen nicotine op te nemen voor meer dan drie maanden. Hierna werden de foetussen van de apen, voordat deze zich volledig ontwikkeld hadden, verwijderd en gedood zodat vervolgens hun longen opengesneden en onderzocht konden worden.

Douglas Wilder, de burgemeester van Richmond, heeft verklaard dat de stad Philip Morris enkele hectares grond ter waarde van 3,2 miljoen dollar heeft gegeven, als ook een tienjarige ontheffing van inkomstenbelasting. PETA heeft een letter naar Wilder geschreven met het dringende verzoek de steun van de gemeente aan dit onderzoekscentrum terug te trekken tenzij Philip Morris kan verzekeren dat er geen dierproeven plaats zullen vinden.

Totdat roken voorgoed verleden tijd is zal Philip Morris er alles aan blijven doen om zich van een gezond netto inkomen te verzekeren - ten koste van de dieren. Er zijn talloze alternatieven voor dierproeven, waaronder klinisch onderzoek en epidemiologische studies die gebruik maken van mensen die roken.