Gruwelijke Botoxtesten op dieren.
ADC kondigt protest aan bij Botoxproducent Ipsen

Duizenden dieren die worden gebruikt om een rimpel verwijderende rivaal van Botox te testen, worden blootgesteld aan wrede en pijnlijke experimenten in een door het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken erkend laboratorium, zo blijkt uit een undercover onderzoek.

Geheime beelden van proeven met Dysport, een geneesmiddel dat gebruikt wordt om fronslijnen te verwijderen in cosmetische chirurgie klinieken, tonen laboratoriumpersoneel dat per ongeluk de rug van muizen breekt wanneer ze proberen om de dieren te doden met balpennen. De pennen werden vervolgens gebruikt voor het invullen van de informatie over de dood van de muizen.
De film, verkregen met behulp van een verborgen camera in Wickham Laboratories, een reeds lang bestaande faciliteit in Hampshire dat medicijnen test voor farmaceutische bedrijven, toont ook konijnen die ondeskundig worden geïnjecteerd met andere medicijnen.

Medewerkers zijn gefilmd tijdens het uitvoeren van injecties, al vloekend op tegenstribbelende konijnen die maximaal acht uur gebruikt worden in experimenten om te testen of medicijnen koorts veroorzaken.
Veel van de experimenten op konijnen, hoewel erkend door de overheid, zijn niet verplicht volgens internationale farmaceutische testnormen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zelf weet hoe deze proeven kunnen worden vervangen door "een nieuwe techniek met menselijke bloedcellen in plaats van konijnen".
De beelden, geschoten door een onderzoeker van de Britse Unie voor de Afschaffing van Vivisectie, hebben ertoe geleid dat de regering een onderzoek start. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken: "We nemen deze beschuldigingen ernstig en nemen direct maatregelen om deze zaak verder te onderzoeken. We machtigen onderzoek op dieren alleen als het kan worden gerechtvaardigd. We verwachten en eisen de hoogste normen en we gaan grondig elk bewijs onderzoeken dat suggereert dat deze normen niet worden gehaald."


De film, samengesteld over een periode van acht maanden, laat onder andere een medewerker zien die een aantal pogingen moest doen om een konijn te injecteren.
Ze is gefilmd terwijl ze het dier "een beetje shit" en "een schande" noemde. Ze waarschuwde het konijn dat het zou kunnen eindigen met "oor-ringen" - een verwijzing naar gaatjes in het oor van mislukte injectie pogingen. Een ander lid van het personeel is gefilmd die opmerkt dat er bloed komt uit het oor van het konijn.

Willem Cartmell, de officiële dierenarts belast met toezicht op het welzijn van de dieren gebruikt voor experimenten in Wickham, is ook een van de oprichters en een grootaandeelhouder van het bedrijf.
Gisteravond ontkende hij dat dit een potentieel belangenconflict is en zei dat hij 'een professional" is.
Uit laboratoriumrapporten, ingezien door de BUAV onderzoeker, blijkt dat Cartmell’s wekelijkse controles soms 15 minuten duurden, met een bezoek in maart van dit jaar van slechts acht minuten. Hij beweerde dat dit voldoende was om te controleren of de dieren goed werden behandeld en niet leden.
Cartmell: "De gezondheidstoestand van de dieren is op zo'n hoog niveau dat de lengte van de tijd die gemoeid is met controles meer dan voldoende is. De dieren staan onder constante zorg, in tegenstelling tot gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren."
Dysport, dat gemaakt is van botulinum-toxine, is beschikbaar in Groot-Brittannië voor medisch gebruik om aandoeningen zoals onwillekeurige contracties van de oogspier, gezicht samentrekkingen en spierkrampen te behandelen.
Het wordt echter ook legitiem gebruikt "off-label" als alternatief voor Botox voor cosmetische behandelingen om fronslijnen en rimpels te verwijderen.
Elke partij moet voor de wet worden getest om ervoor te zorgen dat het veilig is en van de juiste potentie. Uit de laboratoriumrapporten, ingezien door de onderzoeker, blijkt dat 41.088 muizen werden gebruikt voor Dysport experimenten in Wickham tussen januari en juni van dit jaar.
De gebruikte methode - letale dosis 50 (LD50) - wordt door de overheid beschouwd als een "zeer ernstige" proef. Muizen worden geïnjecteerd met het toxine. Ze lijden aan progressieve verlamming en de film toont de diertjes slingerend van links naar rechts, omdat ze niet meer in staat zijn om goed te kunnen lopen. Sommigen lijken te lijden aan ernstige ademhalingsproblemen vóór ze sterven.
Overheidsregelgeving vereist dat lijdende dieren uit hun lijden verlost moeten worden. Uit Wickham Laboratories’ documenten blijkt echter dat veel meer muizen stierven tijdens experimenten dan er op humane wijze werden gedood.
Officiële richtlijnen staan toe dat bij muizen de nek wordt gebroken om te zorgen voor een snelle dood en pennen worden vaak gebruikt om dit te doen. Maar uit de in Wickham Laboratories gemaakte videobeelden blijkt dat sommige muizen bleven kronkelen nadat hun ruggen ten onrechte door personeel werden gebroken.
Alternatieven voor de LD50-proeven zijn ontwikkeld en worden gebruikt in andere laboratoria in Groot-Brittannië.
Het officiële overheidslaboratorium, het Nationaal Instituut voor Biologische Standaarden en Controle, maakt gebruik van niet-dodelijke methoden om Dysport te testen. Tien jaar geleden ontwikkelde het een test voor het gif met behulp van een reageerbuis. Het gebruikt ook een veel minder zware test op muizen die de diertjes niet doodt.
De BUAV, die acht maanden videobeelden van Wickham heeft, zegt dat de behandeling van vele dieren "verschrikkelijk" was.
Sarah Kite, BUAV's speciale projecten directeur, zegt: "Het feit dat zeer zieke muizen belanden in de handen van incompetente medewerkers die de ruggen gebroken hebben dat de dieren een dergelijke pijnlijke dood ondergaan, is helemaal ziekmakend. Onze schokkende bevindingen laten zien dat gruwelijke, archaïsche en uiterst wrede dierproeven nog steeds zijn toegestaan in het Verenigd Koninkrijk, zelfs als er een alternatieve test bestaat en dierproeven niet vereist zijn door de officiële instanties."
De onthullingen over de experimenten bij Wickham hebben dermatologen geschokt die Dysport gebruiken. Nick Lowe, die bekend staat als dr. Botox en onderzoek heeft gedaan naar het toxine, zei verbaasd te zijn dat de LD50-proef nog steeds wordt gebruikt.
Lowe (onder wiens klanten in zijn Londense kliniek ook Anne Robinson, de tv-presentator, is) zei "geschokt" te zijn om te horen dat dieren lijden tijdens Dysport experimenten. "Ik zou graag willen weten of alle medicijnen die ik mijn patiënten voorschrijf worden geëvalueerd in ethische manieren. Met mijn eigen assortiment huidverzorgingsproducten worden absoluut geen dierproeven gedaan. Ik ben geen voorstander van dat soort proeven. Ik wil de hoogste ethische normen."
Ipsen Biopharm, die Dysport produceert, zegt dat het de "beschuldigingen zeer serieus" neemt en contact gaat zoeken met Wickham. "Dierenwelzijn is van primair belang voor Ipsen, en de goedkeuring van Wickham door het ministerie van Binnenlandse Zaken was een van de belangrijke punten voor ons om met Wickham Laboratories samen te gaan werken.’, aldus een woordvoerder.
"In geen geval zou ik, of welk Ipsen personeelslid dan ook, praktijken goedkeuren die vallen buiten de goedgekeurde procedures voor dit soort proeven."
Ipsen zegt dat het vroeger de LD50-test gebruikte, omdat het verplicht was, maar "te streven naar vervanging van de LD50-test, zodra er geschikte alternatieven zijn die goedgekeurd zijn door de regelgevende instanties wereldwijd."
Chris Bishop, de technisch directeur van Wickham Laboratories, zei dat hij geen commentaar kon geven op de beelden, maar zou zoeken naar mogelijkheden om de laboratorium praktijken te verbeteren. Hij zegt dat in het bedrijf "de diertechnici uitgebreide training programma's ondergaan".
"We hebben een cultuur die voortdurend verbetering zoekt en als er observaties zijn die verbeteringen mogelijk kunnen maken, dan zullen we die graag omarmen," aldus Bishop.
Het bedrijf voegt toe: "Het welzijn en de verzorging van onze proefdieren staan voorop."

Bron: Artikel uit de Times.

De Anti Dierproeven Coalitie protesteert vrijdag 11 december bij Ipsen in Merelbeke. Klik hier voor de complete actieagenda.